Hlavní obsah

SAKO Brno chce v červnu zahájit stavbu automatické linky na dotřiďování plastu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnská svozová společnost SAKO plánuje v červnu zahájit stavbu automatické linky na dotřiďování plastu. Projekt získal pravomocné stavební povolení a nyní pokračuje výběrové řízení na dodavatele stavby.

Článek

Linka by mohla být v provozu na podzim příštího roku, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí společnosti Michal Kačírek.

Ruční dotřiďovací linka na papír a plast je na hraně kapacity. Loni zpracovala 6500 tun papíru a 4000 tun plastu. „Ruční dotřiďování již nestačí. Množství navezeného papíru a plastu se každoročně zvyšuje, za posledních pět let v souhrnu o 40 procent,“ sdělil předseda představenstva společnosti Filip Leder (KDU-ČSL). Novou linku budou obsluhovat počítačem řízené stroje. Pokročilá technologie zvládne vytřídit až 4,5 tuny odpadu za hodinu. Zároveň se podstatně rozšíří spektrum plastů, které lze roztřídit.

Stroj si rovněž poradí i s odpadem uloženým v pytlích, který roztrhne tak, aby na třídící linku postupoval už volně ložený. Optické separátory automaticky vytřídí komodity podle jejich typu, například na PET lahve a nápojové kartony. „PETky“ rozpozná také podle jejich barevnosti. „Čistota vytříděného materiálu bude přibližně 90 procent, což je hodnota, na níž dotřiďovací linky založené na lidském faktoru prostě nemohou dosáhnout,“ dodal Leder.

Kačírek dodal, že separace rozdělí odpad na 2D části (sáčky, fólie) a 3D části (kelímky, vaničky, konzervy), magnetický separátor železných a neželezných kovů zachytí například konzervy, víčka, plechovky. „Výkonný lis s kapacitou šest tun za hodinu slisuje roztříděný plast a papír do balíků určených k dalšímu zpracování. Součástí linky bude i drtič polystyrenu. Nadrcený polystyren bude buďto slisován do briket, případně volně nadrcený sypán do velkoobjemových vaků,“ popsal mluvčí.

Reklama

Doporučované