Hlavní obsah

„Šaman“ z útoku na Kapitol stráví za mřížemi více než tři roky

Foto: Profimedia.cz

Chansley se stal jednou z hlavních tváří násilného vniknutí demonstrantů do sídla Kongresu, k němuž došlo 6. ledna 2021 ve Washingtonu.

Reklama

Američan Jacob Chansley, který se stal jednou z hlavních tváří násilného vniknutí demonstrantů do sídla Kongresu, dostal za lednové události na Kapitolu trest 41 měsíců odnětí svobody. O rozhodnutí soudu informovala světová média.

Článek

Svět obletěly snímky Jacoba Chansleyho, který pronikl do Kongresu svlečený do půl těla s kožešinovou čepicí s rohy a motivem americké vlajky na obličeji. Američan, který dostal přezdívku Q-Šaman, se dříve přiznal k maření úředního postupu a je nyní ve vazbě. Za události v Kapitolu teď dostal trest 41 měsíců odnětí svobody.

Obžaloba žádala pro Chansleyho o deset měsíců vyšší trest. Vinila ho z maření úředního postupu, jelikož Chansley a další demonstranti se pokusili vniknutím do Kapitolu přerušit formální potvrzení výhry demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách.

Během řeči před soudem Chansley řekl, že je zklamaný, že mu bývalý americký prezident Donald Trump v závěru svého mandátu neudělil milost. Muž je od ledna ve vazbě a jeho obhájci tak požadovali trest, který by nepřesahoval dobu již strávenou za mřížemi. Ve vězení muži tamní lékaři diagnostikovali několik duševních poruch, a to včetně bipolární poruchy či schizofrenie.

Chansleyho trest patří k nejvyšším, které zatím americké soudy udělily v souvislosti s událostmi ze 6. ledna letošního roku.

Na začátku října dostal 41 měsíců vězení bývalý instruktor MMA Scott Fairlamb, který se v srpnu přiznal k tomu, že udeřil policistu při nepokojích v sídle Kongresu.

Americké ministerstvo spravedlnosti zahájilo po útocích na Kongres své dosud nejrozsáhlejší vyšetřování a celkem stíhá asi 700 lidí. Řada z nich již tresty dostala, drtivá většina však jen mírné, jelikož čelila obviněním z přestupků, například z nepovoleného vstupu do sídla zákonodárného sboru.

V den útoku příznivců tehdejšího prezidenta Trumpa na Kapitol zemřeli čtyři lidé a další čtyři v následujících týdnech spáchali sebevraždu. Na 140 příslušníků bezpečnostních složek utrpělo zranění. Po loňských listopadových volbách Trump nepodloženě tvrdil, že jeho soupeř z Demokratické strany uspěl díky podvodům a že Trumpovi bylo vítězství ukradeno.

Reklama

Související témata:

Doporučované