Hlavní obsah

Samé dobré zprávy z ekonomiky, tedy pokud zrovna nehledáte zaměstnance

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Rozhovor s analytičkou Raiffeisenbank: Co říkají nové údaje o stavu tuzemské ekonomiky?

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Nezaměstnanost se v říjnu dostala na rekordní pětiprocentní hranici. Jsou to nejlepší výsledky od vypuknutí ekonomické krize. Daří se zahraničnímu obchodu i průmyslové produkci.

Článek

Další rekordy přinesly nejčerstvější údaje o počtu lidí bez práce. V říjnu klesla nezaměstnanost o 0,2 procentního bodu na rovných pět procent. Od prosince 2008 je nejméně nezaměstnaných lidí (366 244) a také 139 tisíc nabízených pozic představuje nejvyšší hodnotu od roku 2007.

Nejmenší nezaměstnanost hlásí v Plzeňském kraji, kde bylo bez práce jen 3,4 procenta lidí v produktivním věku. Naopak v Ústeckém kraji zůstává i nadále nejvyšší nezaměstnanost. I zde ale jde ve výsledku o pozitivní údaj. Procento nezaměstnaných kleslo o tři desetiny procentního bodu.

Česká ekonomika šlape. V září vzrostla průmyslová výroba meziročně o 2,7 procenta. Je to sice méně, než analytici čekali, protože předpovídali růst o čtyři procenta, zpětně ale připouštějí, že průmysl rostl závratně už v srpnu a v září si proto trochu oddychl. Dařilo se zejména výrobě motorových vozidel. Naopak klesla například produkce elektrických zařízení. Za letošní rok by měla průmyslová výroba růst zhruba o 3,3 procenta a odhaduje se, že příští rok bude ještě lepší.

V září stoupl také přebytek zahraničního obchodu na 21 miliard korun. Přitom vývoz i dovoz v meziročním srovnání klesl. Podle analytiků se letos čeká rekordní přebytek zahraničního obchodu někde kolem 170 miliard korun.

Špatná zůstává situace v českém stavebnictví. To se v září meziročně propadlo o 7,4 procenta. Obor má podle analytiků tendenci podléhat silným sezónním výkyvům a takto dramatický propad je navázaný na loňské evropské dotace, které stavebnictví velmi pomohly.

Reklama

Doporučované