Hlavní obsah

„Samo se to neto”. Pirátský sjezd odlišují neformálnost, hravá drzost a moderní technologie

Foto: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

Popirátštěný Žižka na tiskovině k táborskému sjezdu českých Pirátů

Reklama

Zatímco z pódia zněla místy téměř suchá věcnost, zákulisí volby pirátského celostátního fóra stále ovládala neformální mladická hravost.

Článek

„Prosím všechny, aby si vypnuli aktualizace, refreše a hotspoty, kříží nám to wifinu.“ Pověsti strany „ajťáků a matfyzáků“ se ani po víkendovém celostátním sjezdu Piráti očividně nezbaví.

Na novináře, kteří mají zkušenost s celostátními sjezdy ostatních parlamentních stran, číhalo na pirátském srazu v táborském hotelu Palcát mnoho z běžné politické šedi vyvádějících detailů. Cedulku na dveřích se žádostí o zavírání doprovázel dovětek „samo se to neto” a tečku ve vykřičníku nahradila lidská lebka.

Rozhovor s lídrem Pirátů do eurovoleb Marcelem KolajouVideo: Redakce Seznam

Místo do pokladny se u stánku s pirátskými tričky a brašnami ukládaly peníze do truhly. Své ratolesti si účastníci a účastnice mohli odložit do dětského koutku.

Těžko také říct, co by podobná věta vyvolala třeba na celostátním sněmu sociálních demokratů: „Kdo ještě chcete hlasovat, vyhledejte některého trusteeho.” Pro člena pirátského fóra šlo však o zcela srozumitelný pokyn – trustee (čti trastý) byl „speciální delegát“ poskytující hlasovací zařízení těm, kteří neměli své vlastní.

Na české poměry novátorská ostatně byla nejen forma, ale i pravidla hlasování. Pro volbu lídra kandidátky měl každý Pirát šest hlasů. U následující volby dalších čtyř míst v pořadí jich mohli rozdělit až třicet. Složité přepočítávání výsledků pak neobstarávali členové volební komise, ale počítačový software.

Pirátské hravosti (nebo pro mnohé možná neuctivé drzosti) neunikla ve zdech táborského hotelu Palcát ani zdejší ikona. Pirátským logem totiž tvůrci tiskových materiálů vybavili i pásku jednookého husitského lídra Jana Žižky.

Reklama

Doporučované