Hlavní obsah

Eurovolby má Pirátům vyhrát informatik Kolaja. V Bruselu chce řešit digitální trh a svobodný internet

Rozhovor s Marcelem KolajouVideo: Redakce Seznam

 

Reklama

Piráty povede do evropských voleb IT specialista Marcel Kolaja. Na celostátním fóru v Táboře ho jako lídra stranické kandidátky vybrali členové strany. A spolu s ním další čtyři uchazeče o post evropského poslance.

Článek

Volbou Kolaji, který se specializuje na svobodný software a digitální trh, se Piráti tak trochu vrátili k podstatě, ze které před deseti lety v Česku vznikly. Podle Kolaji je to také důkaz, že se Piráti etablovali jako plnohodnotná strana.

„Je to jasný důkaz toho, že ta strana je ukotvená. Že už to není protestní strana. A že informační technologie jsou důležitým a komplexním problémem, který prostupuje mnoha sférami života,” vidí příčinu v tom, proč z celkem šesti uchazečů vybrali kolegové zrovna jeho.

Právě digitálnímu trhu a svobodě na internetu se v případě úspěchu chce Kolaja jako vystudovaný informatik věnovat i na půdě Evropského parlamentu.

Napřed ale musí silně euroskeptické Čechy přesvědčit, aby k evropským volbám vůbec šli.

„Chceme voličům vysvětlovat, proč je EU pro Českou republiku prospěšná. Že je to důležitý mírový pakt, který přenáší válečné konflikty k jednacímu stolu. Díky EU je Česko také konkurenceschopné na globálním trhu,” řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Do eurovoleb půjdou čeští Piráti letos v květnu podruhé. Poprvé jen těsně nepřekročili pětiprocentní hranici. Nyní budou jejich ambice úplně jiné. „Chceme evropské volby vyhrát a získat pět mandátů,” říkají unisono nově zvolený lídr Kolaja spolu s šéfem strany Ivanem Bartošem.

Reklama

Doporučované