Hlavní obsah

Samoživitelé v nouzi. Na mimořádnou pomoc čekají týdny

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Na rodiče samoživitele silně dopadají krizová opatření. Od státu se ale rychlé pomoci nedočkali. (Ilustrační snímek)

Reklama

Několik týdnů trvá úředníkům, než schválí „rychlou pomoc v nouzi“, o kterou žádají například rodiče samoživitelé, kteří přišli kvůli koronaviru o příjmy. Ministerstvo teď slíbilo změny.

Článek

Kvůli koronaviru a mimořádným opatřením se řadě rodičů propadl příjem prakticky na nulu. Zejména u matek ale i otců, kteří se starají o své děti bez partnera, je problém o to palčivější. A pomoc od státu podle nich zásadně drhne.

Ještě i v květnu, tedy bezmála dva měsíce po uzavření škol a vyhlášení nouzového stavu, upozorňují na to, že nedostali vyplacené ošetřovné a ani mimořádnou okamžitou pomoc. V druhém případě přitom jde o dávku, o kterou žádají lidé, kteří zjednodušeně řečeno nemají za co nakoupit a z čeho zaplatit nájem.

Jako „rychlou pomoc v nouzi“ tuto dávku propagovala i samotná ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na sociálních sítích. Mimo jiné uvedla, že právě mimořádnou okamžitou pomoc se nemají bát využívat matky samoživitelky.

Podle nich je ale realita jiná. Dokládá to zkušenost Silvie, jejíž celé jméno redakce zná, ale na její přání ho neuvádí.

Týdny papírování

Matka dvou dětí zažádala o mimořádnou okamžitou pomoc 1. dubna, protože neměla z čeho zaplatit nájem a jídlo. O šest týdnů později nemá peníze vyplacené – úřednice po ní požaduje stále nové formuláře a dokumenty.

„Předpokládala jsem, že to bude mimořádné a okamžité. Všude vláda ujišťuje, jak jsou úředníci vstřícní a aktivní. Není to tak,“ popisuje Silvie, která žádala o 15 tisíc korun na bydlení a základní potraviny.

Musela nejdříve dokládat výpisy z účtu za leden, únor a březen, následně, jak se schvalování protahovalo, musela jít do banky znovu, tentokrát pro výpis za duben. Stejně tak úřednici musela dokládat také potvrzení i za svoji pětiletou dceru, že ta si nepřivydělává.

Na jídlo a nájem nakonec získala peníze jen díky soukromým příspěvkům od Klubu svobodných matek a pomoci režisérky a novinářky Silvie Dymákové.

„Ministryně neví, jaká je realita. Kdyby věděla, jak úřednice fungují, určitě by ji to také rozčílilo,“ říká Silvie.

Další příběhy samoživitelek Seznam Zprávy přinesly v sérii reportáží Šárky Kabátové.

Jednoduché a rychlé

Právě po nich přišla čtvrteční schůzka ředitelky Klubu svobodných matek Dany Pavlouskové s ministryní Janou Maláčovou.

Během schůzky ministryně představila nový zjednodušený formulář na vyplácení mimořádné okamžité pomoci a stejně tak podle Dany Pavlouskové měly být představené i zjednodušené podmínky pro výplatu dávky – od příštího pondělí by to měla být otázka několika dní.

„Ministryně slíbila několik změn, které by měly rodičům samoživitelům pomoci,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka Klubu svobodných matek. Kromě zjednodušeného online formuláře, by se nově měly posuzovat příjmy za poslední měsíc a ne poslední čtvrtletí. Příjmy budou porovnány s náklady na bydlení. Výplata dávky by se tak nově měla pohybovat v řádech dnů.

„Ministryně nás také požádala, abychom jí předávali informace o nekorektních postupech úředníků,“ dodala Dana Pavlousková.

Ministerstvo práce a sociálních věcí eviduje do pondělí 4. května 1709 žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc kvůli koronaviru. Vyplaceno přitom ke stejnému datu je 329 žádostí.

Reklama

Doporučované