Hlavní obsah

San Francisco zakázalo technologii rozpoznávání obličejů. Je první v USA

V San Franciscu už nebudou využívat počítačové systémy na rozpoznání obličejů.Video: Tereza Brhelová

 

Reklama

Průkopnický systém zakázali úředníci ve městě na západním pobřeží USA. Kamery s funkcí rozpoznávání obličejů podle odpůrců omezují soukromí obyvatel města. Navíc je podle některých z nich systém nespolehlivý.

Článek

Zákonodárci v San Franciscu odhlasovali zákaz používání systému, který rozpoznává tváře. Jde o první americké město, který si zákaz schválilo.

Nový počítačový systém tak nebudou moci používat orgány městské státní správy. Mezi nimi například dopravní podnik nebo policie. Jakékoliv nákupy dalších druhů počítačových systémů musí schválit vedení města.

Odpůrci zákazu podle BBC varují, že tím město riskuje bezpečnost svých obyvatel a brání snahám o snížení kriminality.

„Namísto úplného zakázání by bylo podle našeho názoru vhodnější odložit používání těchto kamer,“ vyjádřil se viceprezident asociace Stop Crime SF (Stop zločinu v San Franciscu) Joel Engardio.

I odpůrci nového zákona jsou si totiž vědomi některých chyb, které systém má. „Ta technologie se ale zlepší a stane se účinnou pomůckou pro město, pokud bude používána zodpovědně. Měli bychom si pro tuto možnost nechat otevřené dveře,“ dodal Engardio.

Příznivci novely naopak zastávají názor, že současný systém zbytečně omezuje soukromí a svobodu osob. Také mu vytýkají jeho nespolehlivost. Podle nich má technologie problém v určování některých rysů. Nejčastěji se potýká s problémy při rozeznávání žen nebo lidí s tmavší pletí.

„Výsledkem tohoto hlasování San Francisco dokázalo, že systém rozpoznávání obličejů je neslučitelný se zdravou formou demokracie a že si obyvatelé města zaslouží být slyšet v rozhodnutích ohledně systémů technologických kontrol,” řekl BBC Matt Cagle z odboru Americké občanské svobody v Severní Kalifornii.

Jak systém funguje, zjišťoval v dubnu v Seattlu náš reportér Pavel Cyprich:

Jak funguje software na rozeznávání obličeje?Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

„Jsme rádi, že město poslechlo městskou komunitu a jde dopředu spolu s tímto stěžejním zákonem. Ostatní města by si měla vzít příklad a podobným způsobem bránit občanská práva svých obyvatel,“ dodal.

Opatření vejde v oficiální platnost po druhém hlasování, které je ustanovené na příští týden. Nebude se ale vztahovat na letiště nebo městský přístav. Tyto instituce totiž nejsou pod přímou správou města, ale státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované