Hlavní obsah

Sazka žaluje Českou republiku v Bruselu kvůli zdanění hazardu

Losovací zařízení společnosti Sazka.

Reklama

aktualizováno •

Loterijní společnost Sazka podává stížnost k Evropské komisi kvůli tomu, jakým způsobem chce stát nově zdanit hazardní průmysl.

Článek

Karel Komárek, vlastník loterijní společnosti Sazka, otevřel nové bojiště ve válce miliardářů o zdanění hazardu. Jeho firma posílá stížnost k Evropské komisi kvůli zdanění, které na jeho zlatou nosnici uvalila vláda Andreje Babiše.

Souboj je o to pikantnější, že se v něm střetávají dva sousedi v žebříčku Forbesu nejbohatších Čechů – třetí Komárek a čtvrtý Babiš. Miliardářů ale v případu figuruje víc: například Marek Dospiva (protože jeho Penta vlastní Fortunu) nebo Ivo Valenta (majitel Synotu a především sítě heren).

Zdroje ze Sazky ale Seznamu řekly, že „nic osobního“ (mezi Komárkem a Babišem) v tom není. Sazka se jen všemi způsoby snaží odvrátit finanční pohromu. Nové sazby uvalené na loterie ji připraví přinejmenším o 800 milionů korun ročně.

Připomeňme si pro srozumitelnost situaci na bojišti.

Poslanecká sněmovna schválila počátkem listopadu novelu zákona o dani z hazardních her. U všech typů hazardu ponechali poslanci sazby na dosavadní úrovni, pouze u loterií stoupá sazba z 23 procent na 35, tedy na úroveň, na které jsou nejtvrdší hazardní hry (automaty). Sazka se tak – objektivně vzato – stala jedinou firmou, které daňový balíček přinese vyšší zátěž.

Zdanění hazardu

Kurzové sázky a tomboly – 23 % (současná sazba) – 23 % (budoucí sazba)

Loterie, binga, živé hry – 23 % (současná sazba) – 35 % (budoucí sazba)

Výherní terminály – 35 % (současná sazba) – 35 % (budoucí sazba)

„Navrhované legislativní opatření bez jakéhokoliv opodstatnění staví provozovatele rizikovějších hazardních her, pro něž zůstává zachována sazba 23 %, do finančně nesrovnatelně výhodnější pozice a zároveň bezprecedentně diskriminuje provozovatele loterií. Takové jednání naplňuje všechny znaky veřejné podpory podle článku 107 odst. 1 Smlouvy o fungování EU, která je neslučitelná s vnitřním trhem EU, a proto zakázána,“ uvádí Sazka ve zprávě, kterou vysvětluje svůj krok, stížnost na Českou republiku v Bruselu.

Argumentaci Sazky ale rozporují sázkové kanceláře – zůstaly sice ve stejné sazbě jako dosud (23 %), ale varují stát, že už toto zdanění je vysoké. „Stávající sazba zdanění kursových sázek 23 % je už v tuto chvíli výrazně nad evropským průměrem, který se pohybuje na úrovni 17 %. Jakékoliv další navyšování daňové zátěže by v kontextu reálné situace na trhu nepřineslo žádný efekt ve smyslu vyššího daňového výběru. Naopak, navíc by došlo k posílení atraktivity a růstu nelegálního černého trhu, který je zcela mimo kontrolu českých regulátorů,“ uvedl pro Seznam mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Mezitím nové zdanění hazardu dorazilo zpátky do Sněmovny, kam novelu zákona vrátil Senát. Ale právě dnes – kdy se Sazka rozhodla stěžovat v Bruselu – Sněmovna Senát přehlasovala a potvrdila vyšší zdanění loterií.

„Obracíme se na Evropskou komisi a žádáme, aby zahájila v této věci formální šetření a zakázala České republice poskytovat jakoukoliv nedovolenou veřejnou podporu ve formě daňového zvýhodnění některých provozovatelů hazardních her,“ uvedl Václav Friedmann, ředitel komunikace společnosti Sazka.

Brusel bude muset zahájit formálně šetření. Jeho výsledek lze ale nejdříve očekávat v řádu měsíců.

Anketa

Sázíte sportku?
Pravidelně
17,2 %
Občas
39,4 %
Vůbec
43,4 %
Celkem hlasovalo 9561 čtenářů.

Sazka má na trhu s loteriemi (především díky Sportce, ale v poslední době i díky Eurojackpotu) 95procentní podíl.

Je také součástí mezinárodního loterijního holdingu Sazka Group (patří sem rovněž podíly v řecké loterii OPAP, italském Lotto a rakouských Casinos Austria).

Sazka se také zajímá o britskou národní loterii.

Reklama

Doporučované