Hlavní obsah

Sbírka Karáska ze Lvovic je na webu, zatím ukáže 300 děl z 50 tisíc

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

U příležitosti dvou výročí spojených s životem literáta a sběratele Jiřího Karáska ze Lvovic (1871 až 1951) vznikla virtuální galerie, která zpřístupní jeho bohatou sbírku obrazů, kreseb, grafik i plastik.

Článek

Připravil ji Památník národního písemnictví, sdělila dnes ČTK Aneta Křížková z této instituce. V neděli 24. ledna 2021 uplynulo 150 let od narození dekadentního básníka, spisovatele a sběratele a v březnu uplyne 70 let od jeho úmrtí.

Karásek ze Lvovic nebyl pouze literátem a jednou z vůdčích osobností časopisu Moderní revue, ale také celoživotním zaníceným bibliofilem a sběratelem českého i evropského výtvarného umění. Galerie, která byla původně umístěna v básníkově bytě v Karmelitské ulici v Praze, představuje soubor materiálů české, evropské i mimoevropské provenience. Čítá přes 50 000 předmětů z období od pozdního středověku až po polovinu 20. století. K založení vlastního grafického kabinetu inspirovala Jiřího Karáska jeho babička, které se podařilo shromáždit množství portrétů z první poloviny 19. století a řadu dalších obrazů ze zrušených klášterních a soukromých sbírek.

V sedmi oddílech virtuální galerie, ve kterých nechybí ani Karáskovi blízké umění české moderny a avantgardy, si návštěvníci prohlédnou téměř 300 děl. Galerii doplňuje vzdělávací sekce s doprovodným programem pro děti a učitele. Formou animovaných videí, pracovních listů a podcastů s úryvky literární tvorby představuje život a dobu Jiřího Karáska s důrazem na symbolismus a dekadenci. K původním 300 dílům budou ve virtuální galerii přibývat další exponáty ze sbírek.

Sběratelské činnosti věnoval Karásek půl století a obětoval jí téměř všechny své peníze. Chtěl vybudovat moderní instituci pro studium výtvarného umění a literatury.

Sbírku věnoval Československé obci sokolské, která ji zpřístupnila na několik desítek let v Tyršově domě. Památník národního písemnictví získal Karáskovu galerii do správy v roce 1955 poté, co byl Tyršův dům převeden na Institut tělesné výchovy a sportu. Sbírky Jiřího Karáska jsou v současnosti uloženy v Centrálním depozitáři v Litoměřicích.

Reklama

Doporučované