Hlavní obsah

Scéna z Hollywoodu, co nedávala smysl. Čeští hasiči i očitý svědek vzpomínají na 11. září

Dění bezprostředně po 11. září pro Seznam popsal očitý svědek i mluvčí pražských hasičů.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

„Byl to krásný den, obloha byla modrá a úplně bez mráčku,” začíná své vyprávění Bash Halow. Zní to sice jako začátek hezkého příběhu, tento muž ale mluví o nejkrvavějším dni Spojených států. 11. září 2001 se odehrál útok na Světové obchodní centrum v New Yorku. Devatenáct členů teroristické skupiny Al-Káida tehdy uneslo celkem čtyři letadla společností American Airlines a United Airlines. Teror si vyžádal téměř tři tisíce obětí.

Článek

Bash Halow žije v newyorské čtvrti Chelsea, která se od dvojčat, cíle teroristů, nachází zhruba půl kilometru. K výškovým budovám se Bash dostal krátce poté, co do nich postupně narazila dvě letadla. „Skrze ty obrovské díry v budovách jsem viděl modré nebe a prostě to celé nedávalo smysl. Působilo to jako nějaká scéna z hollywoodského filmu,” popsal své prvotní pocity Halow.

Kolem svědka prý v tu dobu začaly procházet davy lidí. Někteří z nich vypadali, skoro jako kdyby byli otrávení, že se musí evakuovat. Nikdo ale prý tehdy nečekal, že půjde o neštěstí takového rozsahu.

„Jsme ve válce? Nebo co se děje?”

Newyorčané byli podle výpovědi Halowa zprvu zmatení, protože nevěděli, co se stalo. Spousta řidičů zastavovala a vystupovala z aut. „Pamatuji si ženu, která šla s kočárkem vstříc tomu infernu,” vzpomínal v rozhovoru pro Seznam očitý svědek. Nejhorší moment ale podle něj přišel, když se zřítilo i druhé z dvojčat. „Když spadla i druhá budova, bylo to, jako kdyby nám zhasla veškerá naděje,” uvedl.

Ve městě ale jinak podle Bashe Halowa panovala všeobecná ochota pomoci – lidé měli přímo na sobě nebo na kusech papíru napsané své krevní skupiny pro případ, že by někdo potřeboval krev. Restaurace a kavárny, včetně těch luxusních, na ulicích poskytovaly jídlo.

Foto: Bash Halow

Lidé na ulicích nabízeli darování své krve.

Bash Halow se sám zapojil do záchranných prací, a to třetí den s pátracími psy, kteří v troskách pomáhali hledat přeživší a oběti. Ulice okolo zasažených dvojčat podle něj byly plné obrovských kusů betonu a kovu. „Lidé vedle trosek vypadali jako trpaslíci,” popsal svědek danou situaci.

Na východ od Světového obchodního centra (WTC) bylo celé město pokryto bílým prachem. V ulicích to vypadalo jako v zimě.

Foto: Bash Halow

Ulice New Yorku tehdy vypadaly jako pokryté sněhem. Ve skutečnosti ale šlo o prach a popel ze zřícených budov.

Reakce města na útoky byla podle Bashe Halowa překvapivě rychlá a až neuvěřitelně organizovaná. „Velmi rychle se jim podařilo dostat lidi z evakuovaných oblastí, z jejich postupu jsem byl opravdu ohromený. Ve městě byla celkově cítit pospolitost a snaha pomoci, kde se dá,” řekl Seznamu.

Halow byl po neštěstí svědkem toho, jak se někteří lidé z vyšších pater snažili zachránit. „Viděli jsme lidi skákat z oken a bylo to příšerné. Nejdřív jsme nevěděli, co to je, mysleli jsme si, že padají kusy budov. Najednou jako bychom si to všichni uvědomili ve stejný moment a řekli jsme si – sakra, vždyť jsou to lidé.” Většina z nich po dopadu na zem zemřela.

„Nikdy si nebudu umět představit, jaký horor museli lidé uvěznění v budovách prožívat. S tím se asi nikdy nesrovnám,” uzavřel vzpomínky na 11. září Halow.

Pocta českým hasičům

Oběti si útok z roku 2001 vyžádal i v řadách zasahujících jednotek – o život tehdy přišlo okolo 400 hasičů, policistů a záchranářů. Do New Yorku zhruba měsíc po incidentu vyrazili na pozvání amerických hasičů i zástupci těch pražských.

„Pro mě, a věřím že i pro kolegu, byl nejsilnější právě jeden emotivní zážitek, jak nám místní hasiči vyprávěli to, že tam ztratili své kamarády, že jejich stanice jsou prázdné a oni neví, s kým budou sloužit,” zavzpomínal na návštěvu New Yorku po útocích mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. „Zůstaly tam prázdné hasičárny a oblečení hasičů, lidé ke stanicím nosili spoustu květin,” dodal. Hasiči podle něj dlouho po odklízení trosek doufali, že jejich kolegové pod nimi stále jsou. Nakonec ale dostali příkaz, že se z trosek musí stáhnout.

V oblasti dvojčat chtěl Martin Kavka s kolegou pomoci zasahovat, newyorští kolegové je ale z bezpečnostních důvodů pustili jen do jejich stanic, kde mohli s tamními hasiči mluvit. Na místo mohli nahlédnout jen přes plot. „S odstupem času to hodnotíme tak, že to nařízení bylo v pořádku, protože následkem těch prací zemřelo ještě několik hasičů, takže tam asi opravdu šlo o život,” řekl pro Seznam mluvčí.

Na okraji New Yorku navštívil Martin Kavka ke konci pobytu společně s českým kolegou jednoho z hasičů, který byl s nimi v kontaktu před odletem do USA. V místním kostele se podle výpovědi Kavky sloužila mše za padlé hasiče, policisty a záchranáře. Sloužící farář je tehdy představil jako hasiče z České republiky z Evropy, kteří přijeli vzdát hold svým kolegům. „Celý ten kostel nám tleskal a lidé se nás dotýkali, to bylo opravdu emotivní. Američané na tento den nikdy nezapomenou,” uvedl Kavka.

Reklama

Doporučované