Hlavní obsah

Scénář ministryně Maláčové: na podzim půl milionu lidí bez práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Ministryně práce Jana Maláčová počítá s rapidním zvýšením nezaměstnanosti. (ilustrační snímek)

Reklama

Mimořádná opatření kvůli koronaviru by se mohla odrazit ve skokovém nárůstu nezaměstnanosti. Černý scénář podle ministryně práce Jany Maláčové je osm až deset procent lidí bez práce – a to ještě letos.

Článek

Bez práce by kvůli mimořádnými koronavirovým opatřením mohlo ještě letos být přes půl milionu lidí. Seznam Zprávám to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Její resort přitom stále pracuje i s černým scénářem, že by se nezaměstnanost mohla vyšplhat až k deseti procentům.

„Je to číslo, kterého se držíme, je podpořené makroekonomickou predikcí Ministerstva financí,“ řekla Jana Maláčová s tím, že jde o odhad ekonomů z vládních týmů. Na tuto úroveň nezaměstnanosti se přitom český trh práce může dostat relativně rychle. Podle ministryně práce už letos na podzim.

„Budou rozhodovat příští týdny. Vycházíme z logiky, že v měsíci červnu už nám budou nabíhat lidi, kterým skončila lhůta a budou mít spotřebované odstupné. A na začátku července přijdou rodiče s dětmi, kteří dostali výpověď, ale mezitím čerpali ošetřovné, jež jim na konci června skončí,“ vysvětluje Jana Maláčová.

Celý rozhovor s ministryní o nezaměstnanosti připravujeme.

České republika, posledních několik let evropský premiant s nejnižší nezaměstnaností, podobně vysokou míru lidí bez práce vykazovala naposledy začátkem roku 2014. Poslední oficiální data z trhu práce od Ministerstva práce a sociálních věcí za duben přitom vykazují nezaměstnanost na úrovni 3,4 procenta, bez práce je 254 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované