Hlavní obsah

Schengen není funkční, řekl Babiš. Podle Bartoše vykládá předvolební nesmysly

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš si myslí, že schengenský prostor je nefunkční. Pokud by si měl vybrat, dal by přednost státním hranicím. Ministr zahraničních věcí chce udržet volně průchodné vnitřní hranice v rámci Schengenu.

Článek

Podle premiéra Andreje Babiše je Schengenský prostor nefunkční. Řekl to ve stredeční debatě Deníku, ve které diskutovali také předseda ODS Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Naši hranice, Schengen není funkční,“ odpověděl na otázku moderátorky debaty, jestli by preferoval státní hranice České republiky nebo Schengenský prostor.

Po dotazu Seznam Zpráv, jestli to znamená, že chce prosazovat konec Česka v Schengenu, už premiér svá vyjádření mírnil. „Nejsem pro ukončení Schengenu. V debatě jsme si měli vybrat mezi státní hranicí a Schengenem. Šlo o zkratku. A já si vybral naši hranici, protože Schengen nefunguje v rámci ilegální migrace ideálně, například v Řecku,“ napsal premiér.

Jeho kolega, poslanec vládní strany ANO Ivan Jáč, který sedí ve Výboru pro evropské záležitosti, Seznam Zprávam řekl, že nevidí důvod, proč by Česká republika měla vystupovat ze Schengenu „Pan premiér má asi jiné informace než já řadový poslanec, nicméně nevím o důvodu, pro který bychom měli vystupovat ze Schengenu,“ řekl Jáč. Ve výboru se tématu vystupování ze Schengenu prý nevěnovali. „Já ani pan premiér nechceme vystupovat ze Schengenu,“ doplnil Jáč.

Anketa

Mělo by Česko odejít ze schengenského prostoru?
Ano
29,3 %
Ne
70,7 %
Celkem hlasovalo 2711 čtenářů.

Ivan Bartoš, volební lídr Pirátů a Starostů Seznam Zprávám řekl, že to, co říká premiér Babiš, nedává žádný smysl. „Já vůbec nechápu, co to premiér vykládal. Pokud chceme řešit současné otázky migrace i budoucí v případě Afghánistánu, tak je to společná evropská otázka. Je nesmysl hrát tuto notu,“ řekl předseda Pirátů.

Podle něj to premiér dělá jen kvůli říjnovým volbám. „Patrně chce sebrat voliče Okamurovi a podobným stranám, nevidím tam jiný důvod. Naštěstí oficiální zahraniční politika vlády je proevropská a nekloní se k diktátorům jako Babiš,“ míní Ivan Bartoš.

Ani ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) nemá se Schengenem problém. „Chceme efektivní a bezpečný Schengen, včetně udržení volného pohybu pro naše občany,“ sdělil Seznam Zprávám. „To je pozice vlády, tedy i moje. Co se však musí změnit, je posílit ochranu vnější hranice EU, která musí být nepropustná pro nelegální migraci. Musíme zamezit vstupu nelegálních migrantů do Evropy. Vedle toho také potřebujeme lépe propojit informační systémy v ramci Schengenu, abychom měli lepší informace, kdo se na území EU pohybuje.“

Seznam Zprávy oslovily se stejným dotazem další poslance vládního hnutí ANO z Výboru pro evropské záležitosti, nicméně zatím bez odpovědi.

Co je Schengen a kdo do prostoru patří

Schengenský prostor (zkráceně Schengen) je označení pro území 26 evropských států, na kterém mohou osoby překračovat hranice smluvních států na kterémkoliv místě, aniž by musely projít hraniční kontrolou.

Prostor se označuje podle vesnice Schengen v Lucembursku, u níž byla v červnu 1985 podepsána Schengenská dohoda.

Schengenský prostor zahrnuje v dnešní době území následujících států EU:

Belgie, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko.

Země mimo EU:

Island, Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko.

Reklama

Doporučované