Hlavní obsah

Schick míří do Leverkusenu. Po Součkovi opět půjde o stamiliony

Foto: Profimedia.cz

Patrik Schick v reprezentačním dresu v mezistátním utkání s Bulharskem.

Reklama

Je to na spadnutí. Český útočník Patrik Schick by měl z AS Řím přestoupit do Leverkusenu za 27 milionů eur a další bonusy. Ve hře by tak mělo být přes 700 milionů korun. Za víc než půl miliardy už letos přestupoval i Tomáš Souček.

Článek

Po generaci Rosických, Poborských a dalších českých hvězd z turnajů Euro 1996 či 2004 jsou na evropském trhu pořád čeští fotbalisté, za které jsou kluby ochotny platit stamiliony, tedy míněno v českých korunách.

Tentokrát je ve hře Patrik Schick, 24letý český útočník a odchovanec Sparty, který nejspíš napevno zakotví v německé Bundeslize. Jen v trochu jiném klubu, než se původně počítalo.

Dres Lipska by měl vyměnit za barvy Bayeru Leverkusen. Podle předních italských novinářů Gianluky Di Marzia a Fabrizia Romana by totiž právě Leverkusen měl být ochoten vyplatit sumu, kterou za Schicka požaduje AS Řím. Leverkusenu k tomu pomůžou peníze získané z megapřestupu Kaie Havertze do Chelsea.

Zpět k Schickovi a jeho přestupu z AS Řím právě do Leverkusenu. Italští novináři píší o částce 27 milionů eur + dalších bonusech. Při dnešním kurzu koruny vůči euru by tedy mělo být ve hře přinejmenším 707 milionů korun.

Pro srovnání: Za Tomáše Součka vyplatil či ještě dovyplatí West Ham United do kasy pražské Slavie 4,5 milionu eur za hostování a doplatek 16,2 milionu eur za přestup. V době dojednání podmínek letos v únoru odpovídal součet těchto částek na tehdy aktuální kurz 522 milionům korun.

Slavia tak tehdy „trhla“ historický rekord Tomáše Rosického, který před lety, konkrétně v lednu 2001, mířil ze Sparty do Dortmundu za sumu v markách, která při tehdejším kurzu činila po vyplacení následných bonusů v součtu 504 milionů korun.

Rosický se Součkem se tak na vzdálenost mnoha let obrazně „utkali“ o rekord ve výši nejvyšší částky za přestup z české ligy, bez započtení inflace. Jak nedávno prozradil tehdejší slávistický sportovní ředitel Jan Nezmar v rozhovoru pro Seznam Zprávy, slávisté si ve finální fázi jednání s West Hamem ještě pár set tisíc eur do smlouvy přihodili. Právě proto, aby dávný Rosického transfer trumfli.

V rovině tohoto rekordu se zmíněnou dvojicí Patrik Schick nesoupeřil. Ze Sparty totiž do Sampdorie Janov přestupoval v létě 2016 za „pouhé“ 4 miliony eur. Situace byla specifická. Ke Spartě tehdy Schicka vázala už jen roční smlouva a hráč dával najevo, že ji nemíní prodloužit.

Ve Spartě neviděl velkou perspektivu, odehrál za ni jen minimum zápasů, klub ho poslal na hostování do Bohemians. A i na další sezonu prodloužil smlouvu Davidu Lafatovi. Schick neviděl ve Spartě velký prostor pro svůj růst a dal přednost odchodu do Itálie.

V Sampdorii zazářil. I coby mnohdy střídající hráč zaznamenal hned v první sezoně 13 branek. A zájem projevil Juventus Turín. Tam se vše zkomplikovalo, když Schick neprošel zdravotním testem, který hlásil drobný problém na srdci.

Po hráči však skočil AS Řím. Média psala o tom, že včetně bonusů může za Schicka vyplatit až 42 milionů eur, podle tehdejšího kurzu 1,1 miliardy korun. Není přitom zcela jasné, v jaké výši zmíněné bonusy byly či nebyly vyplaceny.

Schickovi se v dresu AS Řím dařilo méně, než by si byl představoval. I kvůli občasným zdravotním potížím. Celkem tu za dvě sezony dosáhl jen 8 branek.

A v září 2019 zamířil na hostování do bundesligového Lipska. Počítalo se s tím, že na konci sezony se pak hostování změní v přestup, na který mělo Lipsko domluvenou opci.

Schickovi se dařilo, v dresu Lipska nasázel celkem 10 branek. Jenže i problém s pandemií covid-19 přivedl vedení lipského klubu ke snaze přehodnotit původně domluvenou přestupní cenu.

Původně domluvených 29 milionů eur chtělo Lipsko srazit výrazně dolů. Římané slevili na 25 milionů, ale ani to Lipsko nebylo ochotno zaplatit. Vedení AS Řím tedy Schickovi umožnilo dohrát ještě za Lipsko koncovku Ligy mistrů v Portugalsku. Lipsko vypadlo ve čtvrtfinále s Paris SG.

Právě dnes českému útočníkovi hostování v Lipsku definitivně vypršelo. Podle všeho by se do Říma vracet neměl. A v rámci Německa by měl zamířit do Leverkusenu, který v uplynulém ročníku Bundesligy skončil pátý. A bude tedy hrát Evropskou ligu.

V Leverkusenu teď dolaďují dva velké přestupy směrem „ven“. První se týká Kaie Havertze a londýnské Chelsea, do které by měl ofenzivní záložník přestoupit za 100 milionů eur.

Druhý pak Kevina Vollanda, odcházejícího do Monaka. Právě na Vollandovo místo v útoku Leverkusenu by měl Schick naskočit. A použít by se na to měly peníze, jež Leverkusen utrží za Havertzův megapřestup.

Reklama

Související témata:

Doporučované