Hlavní obsah

Schillerová navrhne kvůli inflaci o procento vyšší růst platů, než měla v plánu

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

Šéfka státní pokladny minulý týden opakovaně uváděla, že v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s růstem platů o dvě procenta, nyní chce tři.

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne růst platů ve veřejné sféře pro příští rok kolem tří procent místo dosud navrhovaných dvou procent. Důvodem je vyšší odhad inflace. Uvedla to dnes Česká televize. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) chápe návrh jako vstupní pozici pro jednání, jeho strana bude prosazovat vyšší přidání, sdělil ČTK. Odbory veřejného sektoru podle svého mluvčího Pavla Bednáře dál trvají na požadavku navýšení platů pro většinu pracovníků o osm procent, pro zdravotníky a neučitelské profese o deset procent a pro učitele o 15 procent.

Schillerová dnes ráno jednala se šéfkou sněmovního rozpočtového výboru Miloslavou Vostrou (KSČM) o rozpočtu na příští rok. Vostrá ČTK řekla, že za optimální variantu považuje pětiprocentní růst platů. O platech by měla 9. září jednat mimořádně i tripartita. Vyjednavačka KSČM po jednání oznámila, že doporučí straně, aby ve Sněmovně podpořila návrh státního rozpočtu na příští rok i se schodkem 40 miliard korun.

Šéfka státní pokladny minulý týden opakovaně uváděla, že v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s růstem platů o dvě procenta. Takové navýšení označila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) za nedostatečné. Vládní sociální demokraté nejsou spokojeni ale ani se třemi procenty. „Chápu to jako vstupní pozici Ministerstva financí o platech. ČSSD bude prosazovat vyšší nárůst,” napsal ČTK vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Při tříprocentním přidání by podle něj hrozilo, že by řada zkušených příslušníků bezpečnostních složek mohla odejít do civilu.

Odboroví předáci dál požadují přidání o osm procent pro většinu zaměstnanců, pro zdravotníky a neučitelské profese pak o deset procent a pro učitele o 15 procent. Vše chtějí do tarifů, tedy do základu výdělku. Znovu usilují také o zrušení nejnižší platové tabulky. Podle Bednáře některé její platové stupně jsou pod hranicí minimální mzdy a stát je musí dorovnávat. Zrušením tabulky a postoupením do vyšší by si tak polepšili třeba pracovníci v kultuře či v sociálních službách, a to zhruba o 3,5 procenta, řekl odborář. „Doufáme, že stejně jako Ministerstvo financí našlo v minulých dnech peníze pro jednotlivá ministerstva, najde je také na navýšení platů,” řekl Bednář.

Odbory vyzvaly vládu opakovaně k vyjednávání o navýšení platů. Maláčová v pátek uvedla, že by jednání chtěla do dvou týdnů. Termín zatím nepadl. O růstu výdělků ve veřejném sektoru jednala před prázdninami tripartita, znovu se kvůli němu sejde 9. září. Podle předáků tripartitní formát není šťastný a nejdřív by se spolu měli dohodnout zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů, tedy za pracovníky odboráři a za stát ministři. Celá tripartita by pak měla diskutovat až o rozpočtu, dodal Bednář.

Ministerstvo financí v úterý odpoledne zveřejnilo na internetu materiál, ve kterém zhoršilo proti červencové prognóze odhad růstu ekonomiky pro letošní i příští rok. Počítá rovněž s vyšší inflací. Letos by spotřebitelské ceny měly podle nové prognózy růst o 2,7 procenta a příští rok o 2,4 procenta, zatímco před měsícem Ministerstvo financí počítalo s pomalejším růstem pro letošek o 2,5 procenta a pro příští rok o 2,2 procenta. Loni ceny stouply o 2,1 procenta.

Komunisté usilují o to, aby se schodek snížil na 30 miliard korun z plánovaných 40 miliard. Podle Vostré je to stále možné. Také ona ale poukázala na navyšování ministerských rozpočtů. „Pokud byly peníze nasměrovány aspoň z poloviny do investic, ne do mandatorních výdajů, tak je to důvod, aby náš stranický orgán a poslanecký klub o schodku minus 40 miliard jednal,” uvedla Vostrá. Komunisté tolerují fungování současné vlády ANO a ČSSD, koalice bude pravděpodobně potřebovat ke schválení rozpočtu jejich hlasy.

Schillerová má rozpočet vládě předložit do konce srpna. Kabinet musí konečnou verzi státního rozpočtu předat Sněmovně do konce září.

Reklama

Doporučované