Hlavní obsah

Koaliční rada se neshodla na výši daní. Schillerová podporuje Babiše

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

Koaliční rada se nedokázala shodnout na změnách daní po zrušení superhrubé mzdy. Různé varianty navrhuje premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček.

Článek

Koaliční rada se se v úterý nedohodla na výši zdanění po plánovaném zrušení superhrubé mzdy. Jednání budou pokračovat, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Změnu formou pozměňovacího poslaneckého návrhu k daňovému balíčku na příští rok navrhl nejen premiér Andrej Babiš (ANO), ale i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Oba poslanecké návrhy počítají se zrušením superhrubé mzdy, liší se ale ve výši daňových sazeb.

Podle koaliční smlouvy přitom mají vládní strany předkládat zákony o změnách daní a zákony s velkým dopadem do veřejných rozpočtů pouze společně.

Ministerstvo financí pod vedením Schillerové podporuje návrh premiéra Babiše (ANO) na dvě sazby daně ve výši 15 a 23 procent. S Hamáčkovým návrhem na zavedení sazeb 19 a 23 procent naopak ministerstvo nesouhlasí.

Babišův návrh navíc obsahuje i novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti a rozvolňuje její pravidla. K tomu ministerstvo financí poznamenává, že bez této změny by byl návrh jen těžko uskutečnitelný.

„Jakýkoliv jiný návrh s negativními dopady na státní rozpočet by totiž bez současného rozvolnění fiskálních pravidel znamenal na druhé straně fiskální restrikci stejného rozsahu. A ta by velmi pravděpodobně svým vlivem na ekonomiku převážila pozitivní efekty fiskální expanze, jelikož v současné fázi rozpočtového procesu by znamenala hlavně úspory na straně investic,“ píše ministerstvo financí ve stanovisku poslancům.

S Babišem nesouhlasí Národní rozpočtová rada

Proti Babišovu návrhu se postavila Národní rozpočtová rada. Podle ní by jeho návrh pouze zásadním způsobem prohloubil nerovnováhu veřejných financí a nepřinesl by významnější pozitivní dopady na ekonomickou situaci v České republice.

Babiš i Hamáček navrhují sazbu 23 procent pro lidi s vyššími příjmy zhruba nad 140 000 korun měsíčně. Hamáček navrhuje i zvýšit základní daňovou slevu o 200 korun měsíčně, ale ani s tím ministerstvo financí nesouhlasí.

„Návrh reflektuje zejména potřebu ekonomického stimulu, který výrazně zvyšuje disponibilní důchod zaměstnanců. Tímto krokem dojde ke zvýšení jejich čisté mzdy, a to bez zátěže zaměstnavatelů,“ uvedlo ministerstvo k Babišovu návrhu. Hamáčkův návrh ale narazil.

„Návrh pak nereflektuje zejména potřebu ekonomického stimulu, který výrazně zvyšuje disponibilní důchod zaměstnanců. Tímto krokem tak nedojde k výraznějšímu zvýšení jejich čisté mzdy, a to bez zátěže zaměstnavatelů,“ uvedlo k návrhu předsedy ČSSD.

Ministerstvo upozornilo na to, že Hamáčkova 19procentní sazba by bez dalších opatření zvýšila daňové zatížení i u poplatníků, kteří mají jiné příjmy než jen ze zaměstnání. O obou návrzích rozhodne Sněmovna při schvalování daňového balíčku.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že situace je nestandardní a koalice se bude dál snažit najít shodu. I pokud se ji podaří najít, bude nutné pro finální návrh sehnat hlasy ve Sněmovně, připomněla. „Důležité je, abychom ulevili na daních zejména nízkopříjmovým. Aby byly sníženy daně lidem (se mzdami) nad 100 000 (korun), to si v tuto chvíli nemůžeme rozpočtově dovolit. Na to rozpočtově není dobrá doba,“ uvedla Maláčová po odpoledním jednání vlády.

Reklama

Doporučované