Hlavní obsah

Schillerová propouští tři tisíce úředníků. Ale neví, jestli něco ušetří

Foto: vlada.cz

Schillerová: Zbavíme se zbytečných úředníků a zůstane nám 1,6 miliardy.

Reklama

Propuštění úředníci se mohou rozprchnout na jiná místa ve státní správě. A ti další dostanou odstupné – až dvanáct platů. Ministryně ale říká, že úspora dosáhne 1,6 miliardy.

Článek

Od pondělí si šéfové na Ministerstvu financí zvou své podřízené na pohovory. Předem vybraní úředníci dostanou podrobnosti k tomu, co vědí už několik měsíců: K poslednímu prosinci končíte, předejte rozdělanou práci, odevzdejte služební počítač, doberte si dovolenou.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) zkraje roku vyhlásila velkou čistku ve státní správě – skončí 10 procent úředníků, v číslech to jsou skoro tři tisícovky lidí.

A právě teď, tři týdny před Novým rokem, na ministerstvech a dalších úřadech propouštění finišuje.

Zároveň se však ukazuje, že v tuhle chvíli nikdo pořádně neví, kolik, a jestli vůbec, se touhle velkou operací vlastně ušetří.

Ministryně Schillerová tvrdí, že úspory dosáhnou 1,6 miliardy. Jenže zároveň k tomu Ministerstvo financí jako garant celé akce nemá žádné konkrétní propočty ani analýzy.

„Takže zvažovaná vlna propouštění je tak trochu ruletou, jejíž finanční bilanci lze předem těžko odhadovat,“ komentuje to analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Doma za 80 procent platu

Úspory avizované ministryní Schillerovou se mají skládat ze dvou částí.

Za prvé se zruší některá dlouhodobě neobsazená místa, na která však úřady berou ze státního rozpočtu peníze a vylepšují si tím svoje hospodaření.

Za druhé dostanou výpověď konkrétní úředníci.

Jenže ti jsou zařazení buď pod služebním zákonem, nebo jsou v pracovním poměru. Těm druhým, aby se jich stát mohl ke konci prosince zbavit, musí úřad uhradit odstupné, tedy dva platy. Úředníci pod služebním poměrem zase skončí na půl roku „v záloze“. Budou doma za 80 procent platu. A během té doby je může stát převést na jiné místo, pro které mají kvalifikaci. Třeba na úplně jiný úřad ve státní správě. Anebo si najdou práci, opět pod služebním poměrem, sami.

A když ani po půl roce pro ně stát nebude mít uplatnění, ve státní službě skončí. Pak dostanou takzvané odbytné podle odsloužených let. Ti nejzkušenější mají nárok až na 12 platů.

„Je to cucání z prstu“

To všechno znamená, že ministryně Schillerová nemůže přesně vědět, kolik se snížením počtu úředníků ušetří. Dnes totiž ještě nemůže být jasné, kolika zaměstnancům bude stát půl roku platit 80 procent platu a kolik jich skutečně po téhle lhůtě odejde ze státní služby s několikanásobnou výsluhou.

Ministerstvo nemá ani spočítáno, kolik by ho tohle vypořádání nároků mohlo v příštím roce dohromady stát.

„Mluvit teď o úsporách, to je čistý marketing. Záleží na tom, jaké číslo si zrovna vycucáte z prstu,“ prohlásil Ondřej Závodský, bývalý náměstek na Ministerstvu financí, který musel odejít právě po nástupu ministryně Schillerové. Jeho služební místo ministerstvo v roce 2017 zrušilo a Závodský se dnes s úřadem kvůli propuštění soudí. Je přesvědčený, že se to stalo protiprávně.

Navíc, pokud se podaří některé úředníky v půlroční „záloze“ umístit jinde, stát tím neušetří. Bude je dál platit, ale zkrátka na jiném ministerstvu.

Analýza bude. Ale později

To celé znamená, že Ministerstvo financí bude až někdy za rok rok vědět, jestli se plán Schillerové na úsporu ve výši 1,6 miliardy skutečně podařil.

„Tuto analýzu je možné provést nejdříve v druhé polovině roku 2020, neboť teprve tehdy budou známé finální počty zaměstnanců, kterým byl zrušen služební poměr v důsledku organizačních změn,“ uznal i mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík.

Analytik Skořepa z České spořitelny na druhou stranu uznává, že nápad se snížením počtu úředníků není zcestný. „Pokud by celá akce byla provedena skutečně rozumně a vedla by k dlouhodobé racionalizaci práce ministerstev, pak by výdaje na odstupné nebyly špatnou investicí,“ říká Skořepa.

Například v roce 2005 si tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD nechal za 17 milionů vypracovat personální audit úřadu. Experti z poradenské firmy Deloitte vytipovali 250 úředníků, jejichž práce je zbytečná.

Právě v resortu financí, kde propustí 635 lidí, panuje podle informací Seznamu v těchto dnech nervózní atmosféra. Před dvěma týdny úřad svolal zaměstnance, aby jim změny oznámil.

Seznam získal dokument s otázkami, který ministerský vrchní rada Jan Kratochvíl, jeden z úředníků, již mají přijít o místo, předal vedení úřadu. Kratochvíl se ptal právě na to, kolik lidí bude muset odejít z postů pod státní službou, jak si mají lidé vyčerpat do konce roku dovolenou nebo kolik úřad propuštěným úředníkům bude muset celkově vyplatit.

„Na to podstatné jsem dodnes nedostal odpověď,“ potvrdil Kratochvíl Seznamu.

Počty odcházejících úředníků z jednotlivých úřadu už projednala i vláda. Například z Ministerstva práce a sociálních věcí odejde 381 lidí, o 130 se sníží počet zaměstnanců Úřadu vlády.

Reklama

Doporučované