Hlavní obsah

Schváleno. Daňoví poplatníci zaplatí 1,9 miliardy za nepovedené turecké podnikání miliardáře Světlíka

Sněmovna schválila 1,9 miliardy na krytí tureckého fiaska Vítkovic.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Za problémy tureckého projektu strojírenské skupiny Vítkovice zaplatí všichni, pojišťovna EGAP dostane dotaci na krytí ztráty ze státního rozpočtu.

Článek

Poslanci v úterý v rámci státního rozpočtu schválili i usnesení rozpočtového výboru, které mimo jiné navyšuje peníze pro státní pojišťovnu EGAP o 1,9 miliardy korun. „Tato částka je čistě na krytí ztráty kvůli problémovému případu elektrárny Adularya v Turecku,“ potvrdila Seznam Zprávám mluvčí EGAP Hana Hikelová s tím, že zbylé 2,8 miliardy jsou peníze, které slouží k navýšení základního kapitálu pojišťovny.

Elektrárnu Adularya začala firma Vítkovice Power Engineering miliardáře Jana Světlíka stavět poblíž západoanatolijského města Eskisehir v roce 2010. Projekt financovala Česká exportní banka ve spolupráci právě s pojišťovnou EGAP.

Dosud ale kvůli sérii komplikací - které dovedly Světlíkovu firmu do konkurzu - elektrárna nefunguje. A narůstá ztráta, jež teď skrze státní pojišťovnu dopadla na státní rozpočet, tedy peníze daňových poplatníků.

Více o příběhu hnědouhelné elektrárny Yunus Emre a příčinách tureckých problémů ostravského podnikatele najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované