Hlavní obsah

Ostatky českých hrdinů z Afghánistánu dorazí do Česka ve středu. Na letišti u toho bude i prezident Zeman

Brífink k úmrtí tří českých vojáků na misi v Afghánistánu. Video: Seznam

 

Reklama

Tři čeští vojáci zahynuli na misi v Afghánistánu, další tři členy rutinní hlídky, jednoho Američana a dva vojáky afghánské armády, výbuch zranil. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

Článek

Tři čeští vojáci zahynuli dnes při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, oznámil Generální štáb Armády ČR. Češi ve 3:50 SELČ hlídkovali v okolí základny Bagrám v provincii Parván.

Těla vojáků přepraví do Česka armádní speciál ve středu. Příletu se má zúčastnit i prezident Miloš Zeman. Novinářům to řekl zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner, který současně zveřejnil jména zabitých. Byli jimi rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek.

Podle Vernera všichni byli členy čtvrté brigády rychlého nasazení z Tábora. Byli zkušenými vojáky, i když byli mladí. Útok, při kterém zemřeli, byl nenadálý. „Byla spatřena pouze jedna osoba, jež se odpálila v prostoru, který byl vybrán natolik, že následky byly fatální,” doplnil.

Rodiny vojáků byly informovány, k dispozici jsou jim vojenští psychologové a vojenští kaplani.

„Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům,” sdělil náčelník Generálního štábu Armády České republiky Aleš Opata.

„Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast,” uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Další tři členy rutinní hlídky, jednoho Američana a dva vojáky afghánské armády, výbuch zranil. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

Severoatlantická aliance vede v Afghánistánu nebojovou misi Rozhodná podpora. Vojáci NATO nevedou v zemi bojové operace, podporují ale afghánské bezpečnostní síly. Česká armáda má nyní v zemi mandát na 250 vojáků, kteří působí v Kábulu a na základně Bagrám.

Podívejte se na díl pořadu Hrana s veteránem z Afghánistánu Lumírem Němcem

Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Soustrast rodinám vojáků projevil na Twitteru premiér Andrej Babiš. „Je mi moc líto úmrtí našich tří vojáků v Afghánistánu... Vážím si toho, co udělali pro naši zemi,” uvedl mimo jiné. Kondolence vzkázal i ministr vnitra Jan Hamáček. „Zpráva o smrti tří našich vojáků dnes v Afghánistánu mne hluboce zasáhla. Vyjadřuji upřímnou soustrast jejich rodinám v těchto těžkých chvílích.”

Na tragédii zareagoval i prezident Miloš Zeman. „Hluboká lítost a soustrast všem příbuzným obětí sebevražedného atentátu. Nemělo by nás to však odrazovat od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem,” uvedl prezident prostřednictvím svého mluvčího Ovčáčka.

Podívejte se, jak se žije českým vojákům na zahraničních misích 

Video: Milan Šíma

Reklama

Doporučované