Hlavní obsah

„Sednout si do parku s pivem je normální.“ Brno mírní alkoholová omezení

Foto: Výčep Na Stojáka Brno

Brněnská protialkoholní vyhláška by již neměla zakazovat popíjení v parcích.

Reklama

Brno věří, že v létě do města kvůli nemožnosti rekreace v zahraničí dorazí víc tuzemských turistů. Hodlá proto uvolnit nyní platné alkoholové zákazy. Věří, že tím rekreantům zpříjemní pobyt a současně pomůže gastro podnikům.

Článek

„Jít si v létě sednout do parku na čerstvý vzduch s přáteli a plechovkou dobře vychlazeného piva je v civilizovaném světě naprosto normální a přirozené. Brněnská protialkoholní vyhláška to však již deset let zakazuje. Navrhl jsem proto změnu, která ze zákazu vyjímá parky a lesoparky. Zákaz by platil dál jen v blízkosti dětských hřišť a pískovišť,“ uvádí náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Primátorka Markéta Vaňková očekává, že bude v létě v Brně víc lidí než obvykle. „Je totiž velmi pravděpodobné, že možnosti, kam vyjet na dovolenou mimo republiku, budou omezené,“ míní. Uvolnění alkoholových zákazů podle ní pomůže brněnské gastronomii, zasažené koronavirovou epidemií a vládními restrikcemi.

Městská rada proto navrhla zmírnění obecně závazné vyhlášky o zákazu požívání alkoholu na veřejných prostranstvích. Vedle parků by se mohlo veřejně popíjet i na dalších místech. „Druhou změnou je uvolnění zákazu na Jakubském a Dominikánském náměstí, na Zelném trhu a v části ulice Františkánská, nazývané Římské náměstí,“ podotýká Koláčný.

Brněnské městské části, které se vždy na přípravě právních předpisů města podílejí, navíc projednávají návrh, díky němuž by se protialkoholní vyhláška nevztahovala na kulturní akce.

Gastro zóna v centru města

Brno chce nově využít i další veřejné prostory pro kulturu a gastronomii. Jako hospodské zahrádky by mohla začít sloužit i místa poblíž restaurací a výčepů. Lidé by tam mohli bez obav z postihů konzumovat jídlo a pití včetně alkoholu. Šlo by vlastně o rozvolněnou podobu klasických zahrádek. „Místa se budou řídit stejnými pravidly jako provoz zahrádek, jejich vyřízení ale bude administrativně jednodušší. Navíc tam, kde byly odpuštěny poplatky, to bude pro provozovatele ekonomicky velmi výhodné,“ míní Vaňková.

V centru by podle ní po dohodě s městskou částí Brno-střed mohly vzniknout i zcela nové relaxační a gastro zóny na Dominikánském náměstí a Zelném trhu. Atrakcí má být i plánovaný projekt Gastro židle pro Brno – na veřejných prostranstvích poblíž kaváren a restaurací bude rozmístěno 120 židlí a 30 stolků, které budou sloužit ke krátkému posezení a oddechu.

Reklama

Doporučované