Hlavní obsah

Seehofer našel shodu s Merkelovou v otázce migrace a zůstává ministrem vnitra

Foto: Eliška Kolomazníková, Reuters

Merkelová se Seehoferem našli kompromis.

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra Horst Seehofer se dohodli na kompromisním řešení migračního sporu.

Článek

Seehofer po více než čtyřhodinovém jednání s kancléřkou prohlásil, že ve funkci ministra vnitra zůstává. V neděli přitom jako jedno z řešení navrhl svou rezignaci.

„Dohodli jsme se,“ prohlásil Seehofer. Dodal, že dohoda přináší udržitelné řešení migrační otázky a také způsob, jak na německo-rakouské hranici zastavit migranty, kteří do Německa míří protiprávně. O podrobnostech ale odmítl hovořit.

Spor ohrožoval nejen budoucnost německé spolkové vlády, ale také tradiční unii sesterských vládních stran Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové a Seehoferovy bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). Následovat by mělo jednání obou formací o výsledcích s koaličními sociálními demokraty.

Merkelová souhlasila s tranzitními centry na hranici s Rakouskem

Německá kancléřka Angela Merkelová souhlasila se zřízením tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud budou vraceni ti migranti, kteří o azyl požádali v jiném členském státě Evropské unie. Merkelová se na tomto řešení dohodla na jednání její Křesťanskodemokratické unie (CDU) a sesterské bavorské Křesťanskosociální unie (CSU).

Kancléřka na večerní tiskové konferenci po jednání špiček CDU a CSU řekla, že kompromis počítá s tím, že migranti umístění v tranzitních střediscích budou vraceni do země první registrace až po dohodě s dotčenými státy. Pokud taková úmluva existovat s danou zemí nebude, chce Německo další postup s vracením migrantů řešit v rámci dohody s Rakouskem.

Postoj sociálních demokratů SPD, se kterými unie CDU/CSU tvoří vládní koalici, zatím znám není. Šéfka SPD Andrea Nahlesová během dne upozornila na to, že není možné automaticky počítat s tím, že sociální demokraté kompromis mezi CDU a CSU v azylovém sporu podpoří. Zdůraznila, že SPD trvá na dodržení koaliční smlouvy.

Reklama

Doporučované