Hlavní obsah

Šéf americké diplomacie: Na bezohledné jednání Ruska odpovíme

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se svým britským protějškem Dominicem Raabem.

Reklama

Na bezohledné a agresivní jednání Ruska budeme reagovat, uvedl v rozhovoru pro BBC americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Článek

Šéf americké diplomacie Antony Blinken uvedl po setkání ministrů zahraničí zemí G7, že Spojené státy odpoví na agresivní chování Ruska.

„Musím vám říct, že se méně soustředíme na prezidenta Putina nebo jakéhokoliv jiného jedince, jako spíše na jednání ruské strany. A co už prezident Biden jasně a opakovaně řekl, je, že pokud se Rusko bude chovat bezohledně a agresivně jako v případě kybernetického útoku prostřednictvím SolarWinds, zasahovat do našich voleb nebo jak se zachovalo v případě pana Navalného, pak na to zareagujeme,“ odpověděl Blinken na otázku moderátora BBC, zda Bidenova administrativa vnímá ruského prezidenta Vladimira Putina jako silného lídra.

„Dali bychom přednost stabilnějšímu a předvídatelnějšímu vztahu,“ dodal americký ministr zahraničí.

V Londýně včera skončilo třídenní setkání ministrů zahraničí zemí ze skupiny G7. Šéfové diplomacií G7 po jednání uvedli, že jsou hluboce znepokojeni „nezodpovědným a destabilizujícím“ chováním Ruska. Rovněž slíbili, že posílí kolektivní úsilí o ochranu před hrozbami z Kremlu. Jako destabilizující označili navyšování ruských vojenských sil u hranic s Ukrajinou nebo kybernetické útoky.

Americký prezident Joe Biden dal těsně po převzetí úřadu jasně najevo, že jeho administrativa zaujme vůči Rusku tvrdší přístup, než jaký zaujímal jeho předchůdce Donald Trump. „Časy, kdy Spojené státy přecházely agresivní jednání ze strany Ruska, skončily,“ pronesl tehdy šéf Bílého domu. V březnu šel Biden ještě o krok dál, když v otevřeném rozhovoru s BBC přitakal na otázku, zda je Putin „zabiják“, a dodal, že „brzy uvidíme, jakou cenu za to (Putin) zaplatí.“

Blinken zamířil po summitu G7 na Ukrajinu, aby jí dal najevo svou podporu proti navyšování ruských vojenských sil na ukrajinských hranicích. „Jsem zde z velmi prostého důvodu, a sice abych jménem prezidenta Bidena znovu potvrdil náš závazek ve prospěch ukrajinské suverenity, územní celistvosti a nezávislosti,“ prohlásil americký ministr zahraničí na setkání se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou.

Blinken se má setkat i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, informovala agentura Reuters. Šéf americké diplomacie uvedl, že Washington chce Ukrajině pomoci v otázkách „posílení vlastní demokracie, budování institucí a uspíšení protikorupčních reforem“.

Blinken pro BBC okomentoval i napjaté americko-čínské vztahy a naznačil, že i v tomto případě jsou Spojené státy připravené zaujmout tvrdý postoj. Bidenova administrativa se podle něj nesnaží Čínu „brzdit“, ale země, do kterých asijský gigant investuje, by podle něj měly důkladně zkoumat povahu podobných investic.

„Nesnažíme se říct, že si musíte vybrat mezi Čínou a Spojenými státy, ale jsme pro prosazování určitých základních myšlenek a zejména mezinárodního systému založeného na pravidlech, který jsme my a mimo jiné i Spojené království budovali po celé generace a který měl být přínosem pro nás i pro celý svět,“ okomentoval Blinken postoj k Číně pro BBC.

„Pokud se někdo tento systém snaží podkopat tím, že nehraje podle pravidel a neplní závazky, pak se proti němu postavíme a řekneme: tohle nepřijímáme,“ uzavřel Blinken, a naznačil tak podobu budoucích vztahů s Čínou, ale i s Ruskem.

Reklama

Doporučované