Hlavní obsah

Šéf firmy, kde covid neškodí: Nepotřebuji právníky, abych lidi ochránil

Foto: David Neff

Linet testy svým zaměstnancům proplácí. A ti s testováním souhlasí.

Reklama

Bez očkování nebo testu je vstup do práce zakázán. Výrobce zdravotnických lůžek Linet se s pandemií popasoval po svém a pro zaměstnance stanovil poměrně striktní pravidla.

Článek

Osobní karta a na ní nahrané zásadní údaje k bezinfekčnosti každého zaměstnance. Tedy zda je očkován, po prodělání covidu nebo otestován. Pokud není alespoň jedna z těchto podmínek splněna, do práce se nedostanete. S testováním svých zaměstnanců Linet nepřestal ani v létě a teď je připraven – v případě zhoršení situace – začít testovat i ty očkované. SZ Byznys to potvrdil šéf firmy Tomáš Kolář.

Budete nějak reagovat na zhoršující se covidovou situaci v zemi a rostoucí počty pozitivně testovaných?

Samozřejmě jsme reagovali už dávno. Pokud bychom reagovali až nyní, tak by to bylo hodně smutné. Jsme přece zodpovědní.

V Linetu máte svůj protiepidemiologický plán – v čem spočívá?

Definovali jsme si kroky a opatření, které musíme udělat v případě, kdy se situace začne zhoršovat či zlepšovat. Proto testujeme nepřetržitě všechny zaměstnance každý týden, proto měříme u vstupu do závodu teplotu a tak dále a tak dále. Proticovidových opatření je celá řada.

Myslíte, že potřebujeme právní podklad k tomu, abychom mohli ochránit bezpečí a zdraví zaměstnanců?
Tomáš Kolář, ředitel společnosti Linet

Jak v dnešní době přimějete zaměstnance, aby se nechal testovat, když to není státem nařízené?

Testování je u nás povinné. Zavedli jsme ho v době, kdy jsme měli desítky pozitivních případů. Díky důslednému testování se nám je povedlo snížit na jednotky a řadu týdnů úplně na nulu. Nikdo si nestěžoval – každý byl rád, že se snažíme zajistit bezpečné pracovní prostředí. Platí to skutečně pro každého, bez výjimky.

Máte k tomu nějaký právní podklad?

Myslíte, že potřebujeme právní podklad k tomu, abychom mohli ochránit bezpečí a zdraví zaměstnanců?

Protestují proti tomu někteří zaměstnanci?

Opravdu ne. Když jsme začali pravidelně testovat dvakrát týdně, tak jsme čekali, že někteří nebudou nadšení. Ale každý viděl, co se díky tomu nám všem povedlo, že jsme eliminovali nákazu na pracovišti. Ukázaná prostě platí a všichni vidí jednoznačný přínos všech těchto opatření.

Hradí si neočkovaní zaměstnanci testy sami nebo jim je platíte?

Donedávna byly testy hrazeny státem, nyní je hradí Linet.

Budete nyní testovat i očkované? Pokud ano, bude to na bázi dobrovolnosti nebo povinně?

Nyní testujeme jen neočkované a ty, kteří byli v kontaktu s nakaženými.

Co se musí stát, abyste testovali i očkované?

Díky testování dlouhodobě držíme počet pozitivních případů buď na nule, nebo na několika málo případech za poslední týdny. Pokud by se ovšem počet pozitivních případů zvyšoval, začneme testovat všechny zaměstnance, tedy i očkované. Kapacity na to máme, jsme připraveni i na tuto variantu.

Jak vlastně víte, kolik procent očkovaných ve firmě máte – tento údaj zaměstnanci přece nemusí sdělovat…

Víme, protože se do firmy nedostane nikdo jiný než člověk, který je buď očkovaný, nebo do 180 dní po prodělaném covidu-19, anebo na základě platného negativního testu. Lidé ve svém zájmu dokladují absolvované očkování. Navíc jsme je motivovali finančně. Díky tomu víme, že Linet má nyní 75 procent naočkovaných zaměstnanců.

Činí vám v tuto chvíli rostoucí nákaza v zemi nějaké problémy i ve vaší společnosti?

Díky všem našim opatřením zatím ne, ale je naivní se domnívat, že se nás to nedotkne. Logicky se postupně zvýší počet nemocných plus počet lidí v karanténě. Ale především se nás to dotýká jako lidí, kteří tady žijí.

Reklama

Doporučované