Hlavní obsah

Šéf Interpolu zmizel po návštěvě Číny, možná zde čelí vyšetřování

Prezident Interpolu Meng Chung-wej zmizel při své cestě do Číny.Video: Marek Martinovský, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Prezidenta Interpolu pohřešuje jeho manželka od konce letošního září. Zmizení nahlásila francouzské policii, která v pátek oficiálně zahájila pátrání. Poslední zprávy z hongkongského deníku South China Morning Post hovoří o tom, že byl předveden k výslechu.

Článek

Francouzská policie vyšetřuje zmizení prezidenta Interpolu Menga Chung-weje. Úřadům zmizení ohlásila jeho žena, která žije ve Francouzském Lyonu, sídle ředitelství mezinárodní policejní organizace.

Interpol uvedl, že si je vědom zpráv o „údajném zmizení“ svého prezidenta, informovala agentura Reuters. Hongkongský deník South China Morning Post (SCMP) napsal, že Meng v Číně čelí nespecifikovanému vyšetřování.

Menga pohřešuje manželka od konce září, kdy odcestoval do Číny. Mluvčí Interpolu uvedla pro stanici CNN, že s ním jeho žena naposledy hovořila před deseti dny. Zprávy o vyšetřování jeho zmizení potvrdila francouzská policie rozhlasové stanici Europe 1.

SCMP s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že šéf Interpolu je v Číně vyšetřován a po příletu minulý týden byl ihned předveden k výslechu. Podle deníku není jasný důvod vyšetřování ani místo, kde je držen.

Meng dříve působil jako čínský náměstek veřejné bezpečnosti a předtím zastával řadu vysokých pozic v čínských bezpečnostních složkách. V roce 2016 byl zvolen ředitelem Interpolu coby první Číňan, nahradil tak dosavadní ředitelku organizace, policistku Mireille Bellestrazziovou. V úřadu by měl setrvat až do roku 2020.

Podle agentury AP se Meng během svého působení v čínských orgánech vyskytoval v blízkosti tehdejších politických špiček, z nichž některé se staly terčem pozdějšího tažení proti korupci. Meng údajně úzce spolupracoval s bývalým šéfem vnitřní bezpečnosti Čou Jung-kchangem, který byl za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí v červnu 2015 odsouzen na doživotí.

V době svého zvolení Meng čelil obavám některých lidskoprávních organizací, že by mohl pomoci ke zneužití Interpolu při pronásledování osob stíhaných čínským totalitním režimem.

Interpol je mezinárodní policejní organizace, která sdružuje policejní složky 190 států světa a zajišťuje jejich spolupráci při hledání pachatelů trestné činnosti. Vznikl ve Vídni v roce 1923, mezi jeho zakládající členy patřilo také Československo. Roku 1996 získal Interpol status pozorovatele při OSN.

Reklama

Doporučované