Hlavní obsah

Filip zůstává v čele KSČM. Straníkům se ho odvolat nepodařilo

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Vojtěch Filip chce zůstat v čele KSČM do sjezdu.

Reklama

aktualizováno •

Komunisté, kteří do tohoto týdne podporovali menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, neodvolali svého šéfa Vojtěcha Filipa. Pro návrh nebyl dostatek hlasů.

Článek

Vojtěch Filip zůstává předsedou komunistů, pro jeho odvolání při dnešním jednání v Nymburce sice byla většina přítomných delegátů, ale nikoli potřebné dvě třetiny všech členů ústředního výboru strany.

Filip ve svém projevu uvedl, že by komunisté, kteří do tohoto týdne podporovali menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, měli zvolit nové vedení na řádném sjezdu. Ten se má konat po letošních podzimních volbách.

„Explicitně zatím nerezignoval. Řekl, že je osobně za řešení až na sjezdu,“ uvedl pro Seznam Zprávy poslanec KSČM Jiří Dolejší.

A stejně se vyjádřila také komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. „Řekl, že chce zůstat ve funkci do sjezdu, který je plánovaný po volbách,“ napsala Konečná.

Ústřední výbor strany ještě jednal o tom, zda bude Vojtěch Filip odvolán. K tomu by bylo ale potřeba 60 hlasů.

Sobotního jednání se přitom účastní 78 ze 90 členů. Jenže nakonec pro odvolání Filipa bylo jen 46 členů KSČM. Takže návrh neprošel. „Vedení nebylo odvoláno,“ uvedla poslankyně KSČM Miloslava Vostrá.

Odvoláni nebyli ani místopředsedové KSČM, ale výbor vzal na vědomí už dříve podanou rezignaci Kateřiny Konečné na funkci místopředsedkyně.

Jednání výboru se koná za podmínek, jež schválili hygienici. Všichni účastníci musejí mít negativní test na covid. Kdo nepřinesl potvrzení, byl testován přímo v přízemí nymburského obecního domu.

Členové výboru, kteří přicházeli se zakrytým nosem a ústy, zasedají v sále v patře, kam nyní nikdo jiný nemůže.

O funkci předsedy má usilovat podle dřívějších informací osm straníků, mezi nimi dlouhodobí Filipovi vyzyvatelé europoslankyně Kateřina Konečná a Josef Skála z konzervativní části strany. Komunisté v úterý rozvázali smlouvu, na jejímž základě podporovali menšinový kabinet ANO a ČSSD.

Podle volebních modelů strana osciluje kolem pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do dolní komory parlamentu. Komunisté tak mohou na podzim zmizet z vysoké politiky.

Reklama

Doporučované