Hlavní obsah

Šéf lékařů si koupil dům za 155 milionů, řekl Babiš. Není to ovšem pravda

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš po odvysílání Otázek Václava Moravce odmítl odpovídat na otázky novinářů.

Reklama

Premiér se chová tak, jak ho to naučila komunistická tajná policie, reagoval předseda České lékařské komory.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v České televizi prohlásil, že Milan Kubek, předseda České lékařské komory, si aktuálně pořizuje velmi drahý dům.

„Pan Kubek si teď kupuje novou nemovitost za 155 milionů a tak dále. Nebo má příjem 155 milionů,“ řekl doslova Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce.

Premiér to zmínil při debatě s lídrem ODS Petrem Fialou, jestli vláda dělá dost pro české zdravotnictví. S předsedou České lékařské komory Kubkem má Babiš právě kvůli financování zdravotnictví dlouhodobé spory.

Jenže fakta o nákupu domu jsou jiná. Kancelářskou budovu si nepořídil přímo předseda Kubek, ale Česká lékařská komora (ČLK), tedy organizace, jejímiž členy musí být povinně všichni lékaři.

Předseda Kubek je přesvědčený, že Babiš informace o nové budově v České televizi překroutil schválně. „Udělal přesně to, co se v mládí naučil,“ řekl Kubek v rozhovoru pro Seznam s narážkou na premiérovu spolupráci s komunistickou tajnou policií.

Foto: Česká lékařská komora

Dům v Praze-Libni si Česká lékařská komora koupila na úvěr.

Komora rozhodla už v roce 2016, že vybuduje takzvaný Dům lékařů. Vzniknou v něm například přednáškové místnosti, protože ČLK dnes nemá kde pořádat vzdělávací akce pro lékaře, kteří si chtějí udělat atestaci. Ročně se jich koná kolem dvou tisíc.

Vhodnou budovu našla komora v Praze-Libni. Stála přibližně 100 milionů. Na dalších 57 milionů vyjde podle Kubka rekonstrukce. „Máme úvěr u České spořitelny. Je to naprosto transparentní investice, protože to je dům našich 50 tisíc členů,“ dodal Kubek.

V budově vzniknou kromě vzdělávacího centra také kanceláře nebo galerie pro lékaře, kteří mají jako koníčka fotografování a malování.

Babiš po odvysílání Otázek Václava Moravce rychle opustil Českou televizi a odmítl odpovídat na otázky novinářů.

Reklama

Doporučované