Hlavní obsah

Šéf největší firmy z okresu, který zavřela vláda, má covid. Je v nemocnici

Foto: Wikimedia Commons/Lubor Ferenc

Sokolovská uhelná (Vřesová).

Reklama

Sokolovská uhelná má nyní rekordní počet zaměstnanců na neschopence nebo v karanténě.

Článek

Největší zaměstnavatel na Sokolovsku je kvůli koronaviru momentálně bez nejvyššího šéfa - předseda dozorčí rady a dvoupětinový spolumajitel Sokolovské uhelné Jaroslav Rokos leží od víkendu s covidem v nemocnici. Už minulý týden trávil v domácím léčení a s kolegy byl ve spojení jen na dálku.

Ve čtvrtek z pracovního procesu vypadl i šéf představenstva Zbyšek Klapka. „Zůstal jsem doma, nemám covid, ale obyčejnou chřipku,“ říká. Jistotu bere z toho, že se pravidelně testuje antigenními testy a výsledky má negativní.

Zbylí manažeři se ráno snažili narychlo zorientovat v posledních vládních opatřeních: „Ještě včera jsem poslouchal tiskovku pana Hamáčka, který tvrdil, že nehrozí zavírání okresů, ráno jsem se přitom z rádia dověděl, že je Sokolovsko uzavřené. Lidí, kteří jezdí z dalších lokalit do práce, se to ale netýká, jestli to dobře chápu,“ říká člen představenstva SUAS Jiří Pöpperl.

Podle Klapky lidé na Sokolovsku nějaké zpřísňující opatření vlády čekali, protože zhoršující se situaci vidí kolem sebe. „Izolace špatnou situaci dvou zasažených okresů na západě země nevyřeší, mně je strašně líto zdejších záchranářů a zdravotníků, kteří se s tím potýkají, a rodin, které to zasáhlo. Snad pomůže uzavření okresů aspoň v tom, že se zpomalí šíření nákazy v našem okolí,“ podotýká Klapka.

Sokolovská uhelná má momentálně rekordní počet zaměstnanců na neschopence nebo v karanténě. „Poslední číslo mám v hlavě z pondělka, to bylo nemocných a v karanténě kolem stovky ze zhruba tří tisíc našich zaměstnanců,“ říká Pöpperl. Předchozí vrchol v SUAS zaznamenali v polovině října, to byly ale z práce vyřazeny jen asi dvě třetiny současného počtu. „Vidíme, že se nákaza šíří.“

Firma situaci denně řeší. „Zatím jedeme bez omezení, žádné extra komplikace jsme kvůli nemocnosti neměli. Problém by nastal, kdyby vypadlo víc lidí najednou z kritické infrastruktury, tedy z výroby elektřiny nebo z dispečinků. Zatím to zvládáme,“ shodují se oba šéfové.

Sokolovská uhelná

Nejmenší těžební společnost hnědého uhlí a zároveň druhý největší výrobce elektrické energie v České republice. Těžbu provádí v Sokolovské pánvi.

Je to největší zaměstnavatel v regionu, práci dává zhruba třem tisícovkám lidí.

Poslední uváděné výsledky z roku 2019: společnost skončila ve ztrátě téměř 331 milionů korun při stoupajících tržbách skoro 6,6 miliardy korun.

SUAS už několik měsíců drží zvláštní bezpečnostní opatření: „Důsledně nutíme zaměstnancům ochranné pomůcky, teď jsme to ještě zpřísnili na používání respirátorů kvůli nakažlivější britské mutaci,“ popisuje Klapka. Pokud je někdo přistižen bez ochranných pomůcek, hrozí mu finanční postih.

Firma v maximální možné míře využívá homeoffice, společné prostory se pravidelně dezinfikují. „Používáme jak klasickou chemickou, tak ozonovou dezinfekci. Vytvořili jsme záložní směny tak, aby kdyby nám vypadla kvůli nákaze jedna osádka daného pracoviště, jsme ji mohli nahradit zdravými lidmi. Maximálně jsme omezili kontakty zaměstnanců, uzavřeli jsme závodní jídelnu - jídlo se jen vydává okénky,“ vypočítává šéf představenstva.

Vedení doporučuje zaměstnancům využít bezplatné testování antigenními testy, které zavedla vláda. „Je ale třeba se na to objednávat a volné termíny jsou zpravidla obsazené pendlery, kteří bez testů nemohou do Německa do práce, takže jsme nakoupili vlastní antigenní testy a lidi se mohou testovat sami. Zájem o to mají hlavně ti, kteří mají podezření z rizikových kontaktů nebo kteří mají nějaké příznaky,“ říká Pöpperl.

Jak se covid vyvíjí na Sokolovsku či jinde? Zadejte do mapy název města či obce:

Podle Pöpperla lidé na Sokolovsku zpřísnění opatření víceméně chápou a přijímají: „Každý z nás už má ve svém okolí někoho, kdo měl covid s těžkým průběhem, řada lidí má ve svém okolí bohužel už i nějaké zemřelé. Kdo nežije ve vzduchoprázdnu, ten chápe, že se s tím musí něco udělat, těžko k tomu můžeme přistupovat bezstarostně. Ale bohužel jako firma už asi nic moc dalšího, čím bychom mohli šíření nákazy eliminovat, nevymyslíme.“

AKTUALIZOVÁNO: Původní text jsme doplnili o vyjádření předsedy představenstva Zbyška Klapky.

Reklama

Doporučované