Hlavní obsah

Šéf neonacistického hnutí The Base řídí organizaci z Ruska

Lídr neonacistického hnutí The Base Rinaldo Nazzaro.

Reklama

Zakladatel a šéf americké neonacistické skupiny The Base Rinaldo Nazzaro řídí svou organizaci překvapivě z Ruska. Informovala o tom na svých webových stránkách stanice BBC a deník The Guardian.

Článek

Nazzaro, který využívá jmen „Norman Spear“ nebo „Roman Wolf“, podle The Guardianu odcestoval z New Yorku do ruského Petrohradu už před dvěma lety.

Podle BBC byl Nazzaro už loni v březnu zachycen v Moskvě na videu v tričku s obrazem prezidenta Vladimira Putina a nápisem „Rusko, absolutní moc“. Byl tehdy údajně hostem bezpečnostní výstavy organizované v ruské metropoli vládními úřady.

Zpravodajové BBC teď Nazzara vystopovali v luxusním domě v centru Petrohradu, který v červenci 2018 zakoupila jeho ruská manželka. Bylo to v době, kdy neonacista organizaci The Base v USA zakládal.

Britská stanice objevila videa a fotografie, které na síti Nazzaro v roce 2018 umístil pod jménem Norman Spear. Jsou na nich vyobrazeni členové ilegální britské teroristické skupiny National Action a vychvalováni bojovníci al-Káidy. Rovněž se pomocí sociálních sítí snažil rekrutovat potenciální členy.

Nejagresivnější organizace v USA?

The Base patří k nejagresivnějším rasistickým a neonacistickým organizacím v USA a je pod stálým dohledem amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Organizaci Nazzaro založil kolem července 2018. Stoupence podle BBC získává online, komunikuje pomocí šifrovaných aplikací a členům nabízí zapojení do polovojenského výcviku.

Ti jsou obviňováni ze zločinů z nenávisti, spiknutí za účelem vraždy nebo držení střelných zbraní, v posledních měsících podle The Guardianu ukrývali mezinárodní uprchlíky.

Podle amerických úřadů jde o „rasistickou, násilnickou a extremistickou“ skupinu, která se snaží svrhnout americkou vládu, vyvolat rasovou válku a vytvořit čistě bělošský stát.

Nárůst zločinů s neonacistickými motivy

Podle záznamů, které získala BBC, Nazzaro před odjezdem do Ruska provozoval společnost Omega Solutions registrovanou v New Yorku, která mu nabízela přístup k „síti profesionálů v oblasti bezpečnosti“.

Přestože BBC na adrese firmy nikoho nenašla, firma oficiálně zůstává aktivní a má platnou pojistnou smlouvu.

Agenti FBI minulý týden zadrželi sedm členů The Base, kteří byli obviněni ze spolčení za účelem vraždy. Část z nich se chystala do virginského Richmondu, kde se konala velká demonstrace stoupenců amerického ústavního práva nosit zbraně.

USA v posledních letech zaznamenaly výrazný nárůst násilných zločinů s neonacistickými motivy. Masoví střelci úmyslně uváděli svá přesvědčení jako motivaci k útokům, při nichž zemřely desítky lidí.

Reklama

Doporučované