Hlavní obsah

Šéf olympijského výboru: Na lidi, jako jsou Pelta a Berbr, páky nemáme

Jiří Kejval: „Kauza Pelta je obrovské neštěstí pro český sport. Třeba to ale bude nějaká katarze."

 

Reklama

Do Duelu Seznam Zprávy jsme si pozvali předsedu ČOV Jiřího Kejvala a reportéra Aktuálně.cz Luďka Mádla. Téma - aktuální nedostatek peněz ve sportu, který nastal poté, co Ministerstvo školství kvůli dotační aféře zastavilo vyplácení programů.

Článek

„Celá kauza je obrovské neštěstí pro český sport, " říká Jiří Kejval.

Chápe, že aktuální aféra kolem fotbalového bosse Pelty vrhá špatné světlo na celý sport. „Netušili jsme, že pan Pelta má tak blízko k paní náměstkyni (ministryně školství - pozn. red.), je to pro nás překvapující," uvedl Kejval.

I přesto, že je Miroslav Pelta dodnes místopředsedou ČOV a České unie sportu, vedení olympijského výboru nemá žádné páky, jak ho případně odvolat. „V případě, že plénum někoho zvolí, výkonný výbor, žádný jiný orgán, ho nemůže odvolat," potvrzuje Kejval s tím, že kvůli této situaci chce ČOV upravit své stanovy, aby mohl reagovat pružněji.

Podle Kejvala ale sport dělají dva miliony lidí - Peltův případ považuje za výjimku. Jeho partner v Duelu Seznamu, novinář Luděk Mádl, mu ale oponoval: „Když vidíme, co se reálně děje na Fotbalové asociaci, kterou řídí Roman Berbr, jenž opakovaně prohlašuje, že mu nepřijde nic divného na tom, že se dotace rozdělují podle toho, které kluby ho volí, nemůžete se divit, že stát při vyplácení dotací zpozorní, " říká Mádl.

Celý duel Kejval - Mádl si pusťte ZDE:

Duel o penězích pro fotbal.

Reklama

Doporučované