Hlavní obsah

Zemanovi futsalisté. Dáme jim 3,6 milionu, je to z Hradu, říká Pelta na odposleších

Pelta a futsal.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Miroslav Pelta porcoval státní půlmiliardu do sportu - aby si udržel vliv v českém fotbalu i mezi politiky, tvrdí policie. Seznam Zprávy znají klíčové nahrávky z konspiračního bytu, o které detektivové celou kauzu opírají.

Článek

Futsalisté chrudimského Era Packu jsou česká špička: Dvanáctkrát mistry republiky, devětkrát získali pohár fotbalové asociace.

Může se to zdát jako detail, ale ve vedení klubu sedí velcí příznivci prezidenta Miloše Zemana.

Na první pohled nevýznamná drobnost dostává ale jiný rozměr v policejních odposleších v kauze Miroslava Pelty. Seznam Zprávy měly možnost se s nahrávkami seznámit. Mocný šéf českého fotbalu na nich letos v lednu říká, že futsalisté dotaci dostanou.

„Era Pack, to je z Hradu, 3,6," bilancuje Pelta za přítomnosti Simony Kratochvílové, dnes už bývalé náměstkyně ministryně školství zodpovědné za peníze sportovcům. Odposlechy detektivové nahráli v bytě na pražském Senovážném náměstí, kde se oba scházeli. A kde řešili, který klub a kolik dostane z letošního půlmiliardového balíku na provoz.

Právě to je podle policistů podstatou stíhání Pelty, Kratochvílové a ministerského úředníka Zdeňka Břízy. Viní je, že vytvořili systém, v němž odstavili od rozhodování ministerskou komisi. Měla si podle počtu získaných bodů vybrat nejpotřebnější projekty. Místo toho ale padesátku finálních žadatelů o dotace ve skutečnosti zvolili - často z okruhu svých sportovních nebo politických kamarádů - Pelta s Kratochvílovou.

Podle odposlechů jim ale své soupisy preferovaných dotací nosili i Miroslav Jansta, pražský advokát a šéf České unie sportu. A také Karel Březina, pražský zastupitel.

Jak už Seznam informoval, Březina takhle měl dostat peníze pro fotbalový oddíl ve středočeských Semicích, kde působí jako předseda.

Pelta, jehož soud minulý týden po měsíci propustil z vazby, popírá cokoli nelegálního. Policistům při výslechu řekl, že jen běžně lobboval za zájmy sportu.

Reklama

Doporučované