Hlavní obsah

Jak Pelta porcoval stamiliony na sport. Těm prachy nedám - škrtám

Večerní zprávy 9. 6. 2017.

 

Reklama

Semice prošly, hlásila Peltovi náměstkyně ministryně školství. Co to znamenalo? Že dotaci dostane vesnický fotbalový klub, jemuž šéfuje pražský zastupitel Karel Březina z ČSSD.

Článek

Psal se 27. leden a v pronajatém pražském bytě seděli nad tabulkami šéf českého fotbalu Miroslav Pelta a náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová.

Padají jména měst, klubů a částky. Například: Fotbalový klub ve středočeských Semicích dostane pro letošní rok dotaci, Vigantice na severní Moravě mají smůlu. V téhle kapitole je na sport zhruba půl miliardy, ale žádostí mnohem víc.

„Já můžu třeba deset patnáct milionů jako že někomu vyhodit, ale já nemám šanci. To jsou věci, který jsou domluvený, jako myslím vlivově, společensky. Za tím je vždycky nějaký významný hráč...“ zachytily tehdy Peltu tajně nainstalované policejní odposlechy.

Seznam Zprávy měly možnost prostudovat si dokumenty, v nichž detektivové konfrontují Peltu právě s těmito nahrávkami. Peltu i náměstkyni Kratochvílovou stíhají od začátku května kvůli manipulacím s příspěvky na sport. Místo aby žádosti prošly transparentním posouzením na Ministerstvu školství, se dotace - tvrdí policie - ve skutečnosti porcovaly v tomto bytě.

Dokumenty také naznačují, podle jakého klíče Pelta s Kratochvílovou mohli vybírat úspěšné žadatele. Třeba podle toho, kterého politika za nimi viděli. Nebo když si vyhodnotili, že na nich mají zájem další dvě vlivné postavy sportovního lobbingu - advokát Miroslav Jansta a pražský zastupitel Karel Březina, oba z ČSSD.

Dotace pro Březinovy fotbalisty

Toho 27. ledna přišla řeč i na dvě dotace, na nichž měl mít údajně zájem pražský politik a poradce ministryně Březina. První s neupřesněnou částkou byla určena pro AFK Semice, jemuž Březina šéfuje a kde dříve i hrál. Druhá, třicetimilionová pak pro pražský klub Motorlet.

Kratochvílová s Peltou probírá také peníze pro jihomoravské Kobeřice, kde je starostou Roman Hanák, předseda krajské ČSSD a náměstek hejtmana. Jmenují ho jako člověka, který žádost podporuje.

Hanák říká, že sice dotaci pro zdejší sportovce podporoval - a také se o ní zmiňoval náměstkyni Kratochvílové. „Ale ani bych to nenazval lobbingem. S tím, jak za mnou chodí hodně lidí, tak tyhle informace jenom předávám dál," řekl Hanák.

Peníze tam, kde je chtějí politici

Stejně tak duo Pelta-Kratochvílová řeší třeba dotaci do Hlinska, na níž má zase zájem ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). „Vůbec nebudu komentovat nějaké rozhovory třetích lidí o mně. S panem Peltou jsem se viděl jednou v životě na vyhlášení Fotbalisty roku. O žádné dotaci do Hlinska navíc vůbec nevím," prohlásil Chvojka.

Do třetice: V jednu chvíli přijde na řadu i dotace preferovaná hnutím ANO. Mimo jiné pro plavecký stadion v Pardubicích.

Naopak v případě jedné dotace do Jihočeského kraje náměstkyně Kratochvílová řekla: „Takže to škrtám. Já nemůžu dát do jižních Čech tam Zimolovi." Tedy bývalému hejtmanovi za sociální demokraty, který je kritikem premiéra Bohuslava Sobotky.

Na druhou stranu - je možné, že si Pelta s Kratochvílovou skutečně dotaz nějakého politika, jestli je šance získat dotaci pro sportoviště v jeho obvodu, vyložili tak, že ji musí poslat. Aniž politici jakkoli tlačili, jak to ostatně tvrdí šéf jihomoravské ČSSD Hanák.

Třeba kvůli posílení svého vlivu. I policisté v textu obvinění naznačují, že Pelta takto s dotacemi „obchodoval" i proto, aby posílil své postavení jako předsedy fotbalu.

Jansta: Mirek je obchodník s deštěm

Pelta a Kratochvílová také na odposleších poodhalují údajný systém schvalování dotací, v němž měli hlavní slovo čtyři lidé - oni dva, pražský politik Karel Březina a Miroslav Jansta, advokát, člen ČSSD a předseda České unie sportu. Každý z nich měl údajně přinést svůj seznam žadatelů, pro něž chtěl prosadit peníze.

Kratochvílová například na záznamu říká, že poslouchá, co jí Jansta i Pelta přikážou. Pelta zase, že nebudou řešit Březinův seznam příjemců dotací, protože „to chce Karel a Karel ví, proč to chce". Březinu i Janstu policie začátkem května zadržela společně s Peltou, z ničeho je však neobvinila.

„Mirek (Pelta) byl velký fabulátor, protože byl velký obchodník. On obchodoval. Říká se tomu obchodník s deštěm. Obchodoval s informacemi, které si i částečně přibarvil, vytvořil… Když jsem se cítil trošku dole, tak jsem zavolal Mirkovi a blábolili jsme o všem možném,“ vysvětloval Jansta po Peltově zatčení v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Jelikož jsem předseda České unie sportu a místopředseda Národní rady pro sport, tak jsem samozřejmě komunikoval s Ministerstvem školství a s řadou těch zadržených. Kdyby začali někoho vyslýchat, tak šlo o to, abychom se nesešli, neovlivňovali… Takže to beru jako logický postup,“ dodal Jansta.

Seznam Zprávy žádaly o vyjádření i Březinu. Nebral ale svůj mobil a neodpověděl ani na SMSku.

Viganticím ne, Šlégrovi ano

Nahrávky také ukazují, že se zřejmě v jednu chvíli dostali Pelta s Kratochvílovou pod tlak: Oba dva a Jansta s Březinou měli mít „své" příjemce. Ale peněz nebylo tolik, aby stačily pro všechny. Takže se s Kratochvílovou dohadují, které akce ze seznamu vyhodit.

Proto vypadli sportovci z moravskoslezských Vigantic, naopak zůstaly dva miliony pro rolbu do hokejového klubu v Litvínově. Protože Guma, tedy někdejší hokejista Jiří Šlégr, dnes předseda klubu, je podle Pelty „dobrej".

Pelta vyšetřovatelům při výslechu podle informací Seznam Zpráv řekl, že přidělování dotací nemanipuloval. Natož aby předem rozhodoval, kdo peníze dostane - přičemž schvalování na Ministerstvu školství už mělo být jen formalitou. Prý si jen s Kratochvílovou povídali o tom, kdo a za koho lobbuje.

Policisté Peltu, Kratochvílovou a jejího bývalého ministerského podřízeného Zdeňka Břízu viní mimo jiné ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Ne z toho, že by se dotační peníze pokusili rozkrást, nýbrž že obcházeli pravidla pro jejich rozdělování.

Reklama

Doporučované