Hlavní obsah

Jsme dělníci, bossové jsou Březina s Janstou, říká Pelta na odposleších

Právník Miroslav Jansta a politik Karel Březina - dva muži, jichž se Peltova kauza cinklých dotací přímo dotkla.

 

Reklama

Nahrávky z konspiračního Peltova bytu napovídají, proč policisté zadrželi - a druhý den propustili - i advokáta Miroslava Janstu a politika Karla Březinu.

Článek

Miroslav Jansta strávil začátkem května noc v policejní cele. Advokáta, člena ČSSD a šéfa České unie sportu vyslýchali detektivové v kauze Miroslava Pelty - předsedy fotbalového svazu obviněného z machinací s dotační půlmiliardou na podporu sportu.

Policejní odposlechy, jež jsou klíčovým důkazem v celém případu a které měly Seznam Zprávy možnost prostudovat, napovídají, proč se vyšetřovatelé zaměřili i na vlivného sportovního lobbistu Janstu. A s ním také na pražského zastupitele Karla Březinu (ČSSD).

Pelta totiž na odposleších z konspiračního bytu řeší s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou, které žádosti o dotace uspějí a které ne. Správně to přitom měla dělat nezávislá komise na ministerstvu.

Podle nahrávek každý ze čtveřice aktérů - Pelta, Kratochvílová, Jansta a Březina - dodal svůj seznam preferovaných projektů. Pelta o Janstovi a Březinovi mluví jako o „bossech", o sobě a náměstkyni jako o „dělnících".

Jansta pro Seznam Zprávy popřel, že by někdy svým vlivem tlačil nějakou sportovní dotaci do popředí. Nanejvýš prý Peltovi zavolal, aby se informoval, kolik která žádost dostala při hodnocení bodů - a jaké jsou tedy její šance.

„Mirek byl velký fabulátor, protože byl velký obchodník. Říká se tomu obchodník s deštěm. Obchodoval s informacemi, které si i částečně přibarvil, vytvořil… Když jsem se cítil trošku dole, tak jsem zavolal Mirkovi a blábolili jsme o všem možném," vysvětluje Jansta, proč podle něj není možné Peltovým slovům na policejních nahrávkách stoprocentně věřit.

Březina na žádost o vyjádření nereagoval.

Jansta ani Březina, narozdíl od Pelty a Kratochvílové, obviněni nejsou. Dá se předpokládat, že policisté nemají důkazy, že skutečně do přidělování dotací zasahovali.

Pelta od začátku tvrdí, že dotace rozhodně nelegálně neovlivňoval. I detektivům při výslechu řekl, že jen normálně lobboval za zájmy fotbalu.

Reklama

Doporučované