Hlavní obsah

Šéf senátní komise píše Schillerové: ukažte nám zákaz z Bruselu nebo dejte Babišovy audity

Senátoři se znovu pokouší získat předběžné auditní zprávy o údajném střetu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Reklama

Ministerstvo financí nechce Senátu zprávy poskytnout, tvrdí že je to proti pravidlům Evropské komise

Článek

Senátní komise má sice dohlížet na férové nakládání s auditními zprávami, které mapují střet zájmů Andreje Babiše (ANO), ty jí ale Ministerstvo odmítlo dát. Brání se tím, že zprávy musí dle pravidel Bruselu zůstat utajené. Předseda senátní komise Zdeněk Nytra se ale s tímto vysvětlením odmítá spokojit.

„Ve čtvrtek jsem odeslal dopis na Ministerstvo financí, ve kterém žádám o to, ať nám předloží jeho dopis Evropské komisi ze 17. června. Tvrdí totiž, že se v něm uvádí, že předběžné zprávy nemůže zveřejnit. Chce to vidět i s otázkou,” řekl Seznamu senátor. A opírá se o dvě psaní s bruselskou hlavičkou, která požadavek senátorů podporují.

Stejně jako jeho kolega Lukáš Wagenknecht je toho názoru, že veřejnost a senátní komise, coby orgán státní správy, jsou odlišné věci.

Ministerstvo financí si ale stojí za svým. Právě tím, že dokumenty ještě nejsou definitivní, se dle něj mohou měnit, a mají být proto chráněné před úplným zveřejněním. Resort Aleny Schillerové tedy trvá na tom, že audity nesmí vidět ani zákonodárci.

„Pořád je to předběžná zpráva. A existuje nařízení Evropské komise, které jednoznačně omezuje použití těchto předběžných auditních zpráv vůči třetím osobám – pouze se souhlasem Evropské komise. Dokonce tato zpráva byla opatřena tímto disclamerem,” řekla v rozhovoru pro Seznam Schillerová.

Dočasná senátní komise, jejímž úkolem je dohlížet na férové nakládání s auditními zprávami mapujícími střet zájmů Andreje Babiše (ANO), si minulý týden pozvala zástupce státních úřadů. Ti ale nepřišli a plénum vzápětí přijalo Nytrův návrh usnesení o tom, že vláda horní komorou českého parlamentu pohrdá.

Nytra tak už minulý týden požádal Evropskou komisi, aby udělila výslovný souhlas českým ministerstvům, aby mohla předat drafty dvou auditů senátní komisi.

Reklama

Doporučované