Hlavní obsah

Vystrčil dostal zprávu o zdraví prezidenta. „Co budu moci, zveřejním,“ říká

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

aktualizováno •

Ústřední vojenská nemocnice zaslala předsedovi Senátu informaci o zdravotním stavu prezidenta.

Článek

Lékaři pražské vojenské nemocnice, kteří ošetřují prezidenta Miloše Zemana, poslali do Senátu odpověď týkající se Zemanova zdravotního stavu.

Předseda horní komory Miloš Vystrčil Seznam Zprávám potvrdil, že zprávu již obdržel. Její obsah ale zatím nezveřejní.

„Zpráva je takového charakteru, že se potřebuji poradit o tom, co je možné a co není možné zveřejnit. Počítám s tím, že maximální množství věcí, které budu moci zveřejnit, zveřejním,“ řekl Vystrčil.

S právníky se poradí během pondělí a k večeru by mohl poskytnout první informace, dodal předseda Senátu. „Považuji dvě věci za důležité – aby se na to podívali lidé, kteří v ochraně soukromí jsou více erudovaní než já, a abych informoval své kolegy minimálně z vedení Senátu,“ uvedl Vystrčil.

Místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) zatím zprávu nemá. Je ale pro, aby se zveřejnila informace, jestli je prezident Zeman schopný vykonávat svoji funkci. „Nechceme v žádném případě sdělovat informace o zdravotních diagnózách, ale to, zda je pan prezident schopen vykonávat svůj úřad,“ řekla Seznam Zprávám senátorka Seitlová.

Nemocnice obsah zprávy zveřejňovat nebude. „Dovolujeme si touto cestou poděkovat specialistům z oblasti medicíny a také předním odborníkům z oblasti ústavního práva za součinnost,“ řekl k tomu mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Mynář chystá vyjádření

Vystrčil si informaci od Ústřední vojenské nemocnice vyžádal poté, co se nedozvěděl žádné zprávy od Kanceláře prezidenta republiky. Hrad o zdravotních potížích prezidenta dlouhodobě mlčí.

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář oznámil, že na začátku tohoto týdne vydá ohledně zdraví Miloše Zemana prohlášení. Kdy přesně k tomu dojde, zatím není jasné. Server Lidovky.cz uvedl, že na Hradě vzniká plán, jak prezidenta alespoň částečně udržet u moci – údajně by Hrad mohl požádat o zbavení pravomocí na přechodnou dobu.

Prezident je od minulé neděle hospitalizován ve vojenské nemocnici s nespecifikovanými problémy. Podle vícero zdrojů má prezident vážné potíže s játry.

Reklama

Doporučované