Hlavní obsah

Šéf Ústavního soudu: Justice se Benešové bát nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Martin Pekárek / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský připomněl, že vládní útoky na justici byly i dříve.

Reklama

aktualizováno •

Podle Pavla Rychetského se nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman neměl podrobit tlaku ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Rychetského také pobavila slova Benešové o tom, že krajští žalobci jsou „mlaďoši“.

Článek

Výroky ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) proti státním zástupcům nebo soudcům jsou sice nepřijatelné, česká justice je ale vůči takovým slovním útokům imunní, myslí si předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

„Marie Benešová se skutečně chová způsobem, a její výroky představují něco, co je nepředstavitelné. Ale justice se ubrání, nemusí se jí bát,“ řekl Rychetský v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Benešová v uplynulých týdnech tvrdě kritizovala hlavně nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a hrozila mu kárnými žalobami. Zeman následně minulý pátek oznámil, že ke konci června odejde z funkce, a to právě s odkazem na velký tlak ze strany ministryně.

Podle Rychetského to však nebyl první případ v novodobých českých dějinách, kdy se nejvyššímu žalobci vyhrožovalo kárnou žalobou. Připomněl, že státní zastupitelství je v Ústavě zařazeno do moci výkonné a nejvyšší státní zástupce je teoreticky jen jakousi „loutkou“ v rukou vlády, která ho může kdykoli odvolat.

Sám Rychetský si přál, aby Pavel Zeman ve funkci zůstal. „Myslím si, že to byl kvalitní státní zástupce, že svoji práci dělal dobře. Jisté tlaky je povinnost se snažit snášet a vydržet,“ uvedl.

Příliš mladí zástupci

Rychetský se pozastavil nad výroky Benešové, která z výběru Zemanova nástupce vyloučila šéfy krajských státních zastupitelství - s odůvodněním, že jsou příliš mladí.

„Žádnej krajskej nepadá v úvahu, to jsou mlaďoši, obměněný, takže můžu lovit jedině na těch vrchních,“ uvedla Benešová na záznamu, který ČT odvysílala.

Jak přitom upozornil moderátor Moravec, šéfům všech krajských státních zastupitelství je přes 50 let a jsou tedy starší než oba vrchní státní zástupci Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan, se kterými se chce Benešová radit.

„To opravdu nejsou žádní mlaďoši, to jsou lidé skutečně v plném, zralém profesionálním věku,“ poznamenal k tomu Rychetský.

Šéf Ústavního soudu také zdůraznil, že kromě slovních útoků má Ministerstvo spravedlnosti proti justici ještě jiné, „skryté“ nástroje, které vyplývají z pravomocí rozhodovat o penězích a obsazení vedoucích míst.

„Celá soudní soustava je rozpočtově vázaná na Ministerstvo spravedlnosti a byl bych velmi nerad, kdyby se konflikt nebo zášť vůči české soudní soustavě projevily v oblasti personální nebo rozpočtové politiky,“ uvedl šéf Ústavního soudu. Odkázal přitom na slova prezidenta Miloše Zemana, který v roce 2019 nadhodil, že je třeba „vyhladovět“ Senát.

Rychetský spoléhá na Poslaneckou sněmovnu, která schvaluje státní rozpočet. Věří, že si poslanci uvědomují, že snaha o „škrcení výdajů“ v rozpočtových kapitolách justice by byla „velmi zhoubná pro právní stát“.

Reklama

Doporučované