Hlavní obsah

Šéf vítězného ANO se sejde s Čunkem. Koalice se už ale ladí bez něj

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Dosavadní hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek má namířeno do opozice.

Reklama

Vítězné ANO dojednává ve Zlínském kraji čtyřkoalici s Piráty, občanskými a sociálními demokraty. Složila by tak poměrně těsnou většinu 24 mandátů z 45.

Článek

Třetí kolo jednání čeká ještě v pondělí ve Zlíně členy tvořící se čtyřkoalice. Vítězné ANO, které o 900 hlasů porazilo lidovce s dosavadním hejtmanem Jiřím Čunkem, usiluje o novou spolupráci s Piráty, ODS a ČSSD. Strany spojil boj proti Čunkově vizi o nové nemocnici za 8 miliard korun.

Končící šéf kraje ji chtěl stavět na zelené louce v místní části Malenovice. Členové čtyř klubů nic nemění na tom, že chtějí Baťovku zachovat ve stávajícím areálu u řeky. „Můj cíl je sestavit koalici v řádu dní, abychom uťali nejistotu a spekulace,“ uvedl lídr ANO Radim Holiš pro Seznam Zprávy.

Strany se po minulém jednání rozešly s návrhy na rozdělení jednotlivých gescí. Kompetence v devítičlenné radě chtějí oproti současnému stavu proměnit. „I s ohledem na stávající situaci chceme vytvořit novou gesci pro zdravotnictví,“ potvrdil Holiš.

Zdravotnictví pro Sehnalovou

Post, který bude řešit omílanou budoucnost zlínské nemocnice, nabízí lídryni sociální demokracie a lékařce Olze Sehnalové. „Kolegové měli na tuto pozici lepší kandidáty. Mohu potvrdit, že nám její jméno dobře rezonuje. Musíme se jen shodnout se všemi kluby,“ doplnil Holiš z ANO.

Bývalá europoslankyně už před volbami tvrdě kritizovala přesun Baťovky. Narušilo by to podle ní koncept čtyř nemocnic okresního typu. Pod jednotné krajské řízení nyní kromě zlínského špitálu spadají také zařízení v Kroměříži, Vsetíně a Uherském Hradišti. „Zlínská nemocnice by stěhováním narušila ideální situaci a rovnováhu. Vyvstal by obrovský problém a vysátí dalších nemocnic s ohledem na personál a úkony. Ostatní by byly odsouzené k roli doléčovacích ústavů,“ řekla Sehnalová.

Digitalizace pro Piráty

Další nová gesce pro digitalizaci státní správy může připadnout Pirátům. „Ano, o tuto gesci mají zájem. V první desítce kandidátky máme také hodně lidí, kteří se tímto silným tématem zabývají. Proto rezonovalo i u nás, ale na základě dohod jsme je nabídli kolegům,“ upřesnil Holiš.

Vítězné ANO zároveň trvá na tom, že si v devítičlenné radě uchová čtyři křesla. Pirátům a ODS nabízí dvě křesla, ČSSD jedno. „S pozicí hejtmana ale máme spojené financování, ekonomika nás zajímá na prvním místě,“ řekl.

Volby 2020 - Zlínský kraj

Volební účast: 41,19 %

Počet volených zastupitelů: 45

ANO 19,08 % (9 mandátů)

KDU-ČSL 18,62 % (9 mandátů)

Piráti 13,26 % (6)

Starostové a nezávislí 12,69 % (6)

ODS 10,04 % (5)

ČSSD 8,45 % (4)

SPD 6,04 % (3)

Trikolóra + Soukromníci 5,99 % (3)

Občanští demokraté se dvěma křesly v radě souhlasí, nicméně chtějí dále probírat spolupráci. „Ještě jsme nejednali s Piráty. Chceme si s nimi sednout a podívat se na to, jak to vidí oni a jakým způsobem k tomu přistupujeme my. Pokud u toho máme být, tak aby to bylo smysluplné a abychom byli schopní kraj směřovat kupředu,“ řekl ČTK lídr ODS Lubomír Traub.

Těsně druzí lidovci získali v zastupitelstvu stejně jako ANO 9 křesel, Čunek se však vize na novou nemocnici nehodlá vzdát, což jej z koaličních jednání vylučuje. „Pokud odpůrci stěhování reálně zhodnotí ekonomická pro a proti, uvidí, jak je těžké budovat starou nemocnici,“ řekl Čunek.

Podle Holiše je takový scénář jen Čunkovo zbožné přání. „O jednotlivých variantách jsme velmi dobře informovaní. V tom se pan Čunek mýlí. Za nás je to otázka jasná a platí, co jsme říkali před volbami. Stěhování nechceme,“ zdůraznil Holiš.

Ten má v pondělí také na programu jednání právě s lidovci a STAN. Tyto dvě strany přesun Baťovky prosazovaly nejurputněji. „Starostové po volbách vykazovali k nemocnici takovou neutralitu. Pokud by nám z nějakého důvodu jedna strana z koalice vypadla, oni připadají v úvahu,“ doplnil Holiš.

Rodící se koalice ve složení ANO, Piráti, ODS a ČSSD má v 45členném zastupitelstvu těsnou většinu 24 hlasů. Také proto část klubů uvažovala o dalším partnerovi. „Zvažovali jsme přizvat Trikolóru nebo SPD, v tom ale vidí překážku některé další strany,“ dodal Holiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované