Hlavní obsah

Šéfka hygieniků chtěla před svým koncem zatopit oblíbenkyni ministra

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a odvolaná hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Reklama

Hlavní hygienička nepatřila mezi oblíbené. Spory měla s kolegy z ministerstva i s poslanci.

Článek

I když se může zdát, že vláda odvolala Evu Gottvaldovou nečekaně, již nějakou dobu její působení na pozici hlavní hygieničky doprovázely spory s kolegy z Ministerstva zdravotnictví.

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek uvedl, že oficiálním důvodem bylo to, že svoji práci nezvládala. A vicepremiér Jan Hamáček k tomu jedním dechem dodal, že hlasování bylo jednomyslné.

Gottvaldová byla do funkce hlavní hygieničky jmenována v červenci 2016 za bývalé vlády, když byl ministrem zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Už tehdy – jak popisují zdroje Seznam Zpráv – se zpráva, že se stala hlavní hygieničkou nezamlouvala přednímu českému epidemiologovi Romanu Prymulovi. A jejich cesty se znovu propojily, když se Prymula stal v březnu 2017 náměstkem ministra zdravotnictví.

A spory prý pokračovaly. Gottvaldová byla tak na ministerstvu v opozici. Časem se proti ní postavila, jak říkají další zaměstnanci, i náměstkyně Alena Šteflová, kterou si do úřadu přivedl už současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V době celosvětové pandemie v souvislosti COVID-19 Roman Prymula svoji pozici ještě posílil. Uznává ho, jak dokládají třeba některé tiskové konference, dokonce i premiér Babiš.

„V současné době potřebuje ministr Vojtěch spíš náměstka Prymulu než Gottvaldovou,“ shodují se zaměstnanci Ministerstva zdravotnictví na tom, co bylo za jejím odvoláním.

Mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová se k odvolání Gottvaldové nevyjádřila. A zatím toto rozhodnutí vlády nekomentovala ani sama bývalá hlavní hygienička. Ta na dotazy Seznam Zpráv nereagovala.

Ke konci Gottvaldové se tak schylovalo dlouho, jak říkají další lidé z ministerstva.

Loni na podzim žádala, aby ministerstvo během letošního roku zahájilo kontrolu v Krajské hygienické stanici v Českých Budějovicích. Tu vede Květoslava Kotrbová, která patří mezi oblíbenkyně současného ministra Vojtěcha.

„Kontrola je zařazena do plánu, ale kdy na ni dojde řada, to je věcí oddělení kontroly Ministerstva zdravotnictví,“ řekla Gottvaldová pro Seznam Zprávy letos v polovině února.

Kontrola v Českých Budějovicích zatím neproběhla. A zda se vůbec uskuteční, není jasné. „Plán kontrol je standardně neveřejný, a to z důvodu toho, aby nebyl zmařen účel kontroly,“ uvedla Jitka Nováčková z tiskového oddělení ministerstva.

Foto: KHS v Českých Budějovicích, Seznam Zprávy

Ministr Adam Vojtěch a šéfka KHS v Českých Budějovicích Kvetoslava Kotrbová.

Gottvaldovou neuznávali někteří šéfové krajských hygienických stanic a postavila se proti ní i část poslanců.

Některým vadilo, že není vystudovaným lékařem. Podle životopisu má titul Mgr. z brněnské Masarykovy univerzity, kde vystudovala obor Specializace ve zdravotnictví – Výživa člověka.

A tak před několika týdny prošla Poslaneckou sněmovna změna zákona, podle níž musí mít hlavní hygienik lékařské vzdělání. Což znamená, že by stejně Gottvaldová musela zřejmě za několik měsíců v této pozici skončit.

Hlavní hygieničkou se dočasně stane šéfka středočeské krajské hygienické stanice Jarmila Rážová, i když se mluvilo o tom, že by Vojtěch na tom postu viděl rád právě Kvetoslavu Kotrbovou.

Reklama

Doporučované