Hlavní obsah

Senátní výbor odmítl řešit žalobu na Zemana. Uspořádáme konferenci, řekl Antl

Předseda ústavního výboru Miroslav Antl o návrhu žaloby na Miloše Zemana.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústavně-právní výbor horní komory Parlamentu smetl ze stolu návrh senátora Tomáše Goláně, který chtěl diskutovat o ústavní žalobě na prezidenta republiky kvůli jeho údajnému ovlivňování nezávislosti justice.

Článek

Senátní ústavní výbor se nebude zabývat případnou žalobou na prezidenta kvůli jeho intervencím do nezávislosti justice. Návrh senátora Tomáše Goláně (Senátor 21), smetl ústavně-právní výbor horní komory po pětiminutové diskuzi ze stolu.

„Toto skutečně nepatří na půdu ústavně-právního výboru,“ řekla během ní krátce místopředsedkyně výboru Anna Hubáčková, „tady by se měly projednávat věci, které ovlivňují zákony a Ústavu, toto je o etice a chování, ne o zákonodárství.“

Podle předsedy výboru Miroslava Antla je jedinou vhodnou platformou pro takovou rozpravu na půdě Parlamentu sněmovní podvýbor pro justici.

Obdobný názor pak měli i další členové výboru. Sám Goláň se diskuze neúčastnil, ještě před ní odešel na jednání jiného senátního výboru.

O záměru otevřít téma ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana mluvil Goláň v úterní Výzvě Seznamu. „Vulgarity, napadání, to byla vždycky řeč Miloše Zemana. Je to jeho ostuda, a pokud to akceptují jeho voliči, je to jejich věc. Ale tady už opravdu stojí za to se zabývat tím, jestli nedošlo k velezradě. Útok na moc soudní beru jako útok na demokracii,“ zdůvodnil.

Nezávislost soudnictví se přesto na půdě Parlamentu možná probírat bude. Antl navrhuje, aby Senát společně s Poslaneckou sněmovnou uspořádal na toto téma odbornou konferenci. „Neměla by se na ní řešit ovšem jedna konkrétní kauza, ale obecně nepřípustnost jakéhokoliv zasahování do nezávislé práce soudů,“ vysvětluje.

Přiznává ovšem, že nic jiného než právě takové konstatování z konference vzejít ani nemůže: „Ne. Nic jiného, než se výslovně zapovídá už v Ústavě, vymyslet nemůžeme.“

Vedle ústavní žaloby na prezidenta Goláň v Seznamu avizoval také to, že hodlá podat řadu trestních oznámení na premiéra Andreje Babiše. „Přijdeme s důkazy, které vycházejí ze zákona a prokazují nekalou činnost Andreje Babiše. Je to otázka týdnů. Jsme si jisti, že máme nabito,“ řekl.

Jedno trestní oznámení se má týkat reklamy na farmě Čapí hnízdo, druhé firmy Profrost a třetí doměření daní v případu korunových dluhopisů.

Reklama

Doporučované