Hlavní obsah

Senát USA schválil pozměněnou verzi daňové reformy

Trumpova daňová reforma čeká na „ano” od Sněmovny reprezentantůVideo: AP

 

Reklama

Jde o největší reformu od dob Ronalda Reagana v 80. letech. Posvětit ji musí ještě Sněmovna reprezentantů.

Článek

Senát amerického Kongresu schválil dnes s úpravami konečnou verzi daňové reformy. Pozměněnou verzi proto ještě musí opět schválit Sněmovna reprezentantů, která o ní má hlasovat ještě dnes. Podle agentury AP jde o nejrozsáhlejší daňovou reformu ve Spojených státech za více než 30 let.

Sněmovna reprezentantů úpravu daňového systému odsouhlasila v úterý 227 hlasy proti 203. Senát ale musel reformu mírně pozměnit, aby neporušovala senátní pravidla o rozpočtu. Ve prospěch pozměněné verze reformy hlasovalo všech 51 zúčastněných republikánských senátorů, proti naopak bylo všech 48 zúčastněných senátorů za Demokratickou stranu. Arizonský republikánský senátor John McCain, který se zotavuje z náročné protinádorové terapie, se hlasování nezúčastnil.

O změnách reformy debatoval Senát několik hodin. Hlasování přerušili protestující v galerii Senátu, kteří začali křičet „Zbavte se reformy, ne nás”. Viceprezident Mike Pence musel hlasování přerušit, aby se situace uklidnila.

Daňová reforma byla cílem republikánů již dlouho. Tu současnou prosadil prezident Donald Trump. Návrh mimo jiné snižuje daně z příjmu právnických osob a jednotlivci si pak budou moci snížit daňový základ. Podle demokratů budou z daňových změn těžit zejména velké korporace a bohatí.

Příjmy státního rozpočtu z daní se v nadcházejícím čase kvůli daňové reformě podle AP sníží o 1,5 bilionu dolarů. Nové opatření by mělo vstoupit v platnost v lednu. Změny v daňových odvodech zaměstnanců se odrazí na výplatních páskách v únoru.

Reklama

Doporučované