Hlavní obsah

Senátoři navrhnou státní smutek za zesnulého Kuberu

Předseda Senátu zemřel náhle v pondělí 20. ledna.

Reklama

Hledat nástupce za předsedu horní komory chtějí senátoři až po pohřbu Jaroslava Kubery.

Článek

Budoucí organizace horní komory parlamentu po náhlé smrti jejího předsedy Jaroslava Kubery se řešit nebude. Uvedli to na brífinku senátoři po jednání organizačního výboru. Senát bude i dál řídit první místopředseda Jiří Růžička (STAN). Jinak ale horní komora upře veškerou pozornost na organizaci posledního rozloučení se zesnulým předsedou.

„Do doby, než skončí pietní rozloučení s Jaroslavem Kuberou, nebudeme nic iniciovat ani plánovat,“ řekl v úterý 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Senát podle něj bude ve všech směrech respektovat přání rodiny, jeho zástupci se s Kuberovými blízkými mají sejít ve středu. „V kontaktu s rodinou jsme, ale zatím velmi úzce, protože pro rodinu je to mimořádný šok a blesk z čistého nebe,” doplnil.

Senátoři vládě a Pražskému hradu v úterý navrhnou vyhlášení státního smutku. To může iniciovat prezident nebo předseda vlády.

Organizační záležitosti horní komory probírané na výboru dnes Jiří Růžička odmítl komentovat. „Pan Růžička o tom teď nechce mluvit, protože se ho to přímo týká, tak to jen doplním za něj – veškeré věci dál přecházejí do kompetence místopředsedy, to platí,“ dodal za něj předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

„Kdy a jak se to změní, jsme zatím neplánovali, protože důstojné rozloučení s Jaroslavem Kuberou je teď na prvním místě. Všechno ostatní musí počkat,“ uzavřel.

Další jednání organizačního výboru proběhne v úterý 28. ledna. Na něm by měli jeho členové prodiskutovat další postup – například to, zda šéfem Senátu až do říjnových voleb dál zůstane dosavadní 1. místopředseda Jiří Růžička, nebo Senát přistoupí k nové volbě.

Reklama

Související témata:

Doporučované