Hlavní obsah

Separatisté z organizace ETA se vzdali zbraní. Boj o Baskicko teď chtějí vést mírovou cestou

ETA se vzdala svých zbraní a výbušnin.

 

Reklama

Baskicko bude od soboty bojovat o svou nezávislost na Francii a Španělsku bez použití násilí. Separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) se vzdala svých zbraní a výbušnin.

Článek

Krvavá kampaň v boji za nezávislost Baskicka skončila. Separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) v sobotu předala všechny své zbraně francouzské policii přes „mírové prostředníky" z řad francouzských civilistů ve městě Bayonne.

Podle francouzské agentury AFP se jedná o 12 úkrytů se zbraněmi, které se nachází v departementech u hranic se Španělskem. Baskicko tedy bude od soboty bojovat o svou nezávislost na Francii a Španělsku bez použití násilí.

„Myslím, že nyní je dalším krokem najít způsob, jak vytvořit nový stát v Evropě. Ale ne stát, který vyrostl z rasismu a xenofobie, ale stát, který bude nástrojem k zajištění ochrany sociálních práv našich lidí,“ vysvětluje bývalý vůdce ETA.

Dopis skupiny ETA říká, že je nyní na baskické občanské společnosti, aby dosáhla míru a svobody.

Organizace vyhlásila příměří již v roce 2011. Do soboty však baskičtí separatisté své zásoby zbraní přechovávali. Nejen Madrid a Paříž, ale také Evropská unie a Spojené státy proto nadále označovaly separatistickou skupinu za teroristickou.

ETA vznikla v roce 1959 během diktatury generála Franca. Boje odstartovaly až roku 1968, kdy se stal někdejší šéf policie Meliton Manzanas první obětí separatistické organizace. Za více jak půlstoletí své existence připravila ETA přes 820 lidí o život.

Reklama

Doporučované