Hlavní obsah

Šest z deseti Čechů zemře na nemoc cév. Život umí zachránit speciální robot

Jak cévním chirurgům v Česku pomáhá během operace robot?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Onemocnění srdce a cév, které má na svědomí více než 58 % všech úmrtí. Cévní chirurgie v Česku je na vysoké úrovni a právem se čeští cévní specialisté řadí ke světové špičce. Lékařům je velkým pomocníkem také speciální robot.

Článek

Od roku 2005 už pomocí robota provedli lékaři na oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce přes 450 operací.

„Jde o sofistikovanou laparoskopii, kdy prostřednictvím šesti až sedmi vpichů buď provedeme bajpásovou operaci, což znamená přemosťující operaci tepny někde v břiše a nebo operaci výdutě nejčastěji břišní aorty,“ vysvětluje primář oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce Petr Štádler.

Zatím ale robot nezvládá vše a není vhodný pro končetinové operace. Když mají pacienti bajpásové přemosťující operace z důvodu uzávěru tepen nejčastěji na dolních končetinách, tak tam se robotika nepoužívá.

„Robotiku i laparoskopii používáme v dutinách, v dutině hrudní nebo břišní,“ dodává Petr Štádler.

Česká republika je v cévní chirurgii na vynikající úrovni. Inspiraci ještě mají možnost lékaři čerpat v Americe v Houstonu, kde absolvovali čeští lékaři školení thorako abdominální aorty, což jsou kombinovaná postižené hrudní a břišní aorty.

„To je takové top cévní chirurgie a zároveň to je náš druhý zásadní program, kdy působíme jako největší pracoviště v České republice, které se touto problematikou zabývá. Takže pro nás taková ta mekka pro toto kombinované onemocnění je právě Houston v Texasu,“ říká primář oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované