Hlavní obsah

Severní Karolína očekává kvůli hurikánu nejhorší záplavy v historii, Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy

Severní Karolíně hrozí kvůli hurikánu Florence nejhorší záplavy v její historii.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Hurikán Florence už má na svědomí 15 mrtvých a téměř milion domácností a podniků je bez proudu.

Článek

Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy v osmi okresech státu Severní Karolína, který zdevastoval hurikán Florence. Živel, který po dopadu na pevninu zeslábl už do kategorie tropické deprese, si vyžádal již 15 obětí, většinu právě v Severní Karolíně. Bez elektřiny se ocitlo téměř 950 tisíc domácností a podniků. V některých městech napršelo přes 60 centimetrů vody. Sílu větru sice Florence dál ztrácí, ale úřady varují, že především obrovským množstvím srážek bouřkový živel stále představuje velké nebezpečí.

Hurikán Florence, který v pátek vtrhl na východní pobřeží Spojených států, se v sobotu prakticky zastavil ve svém postupu a smáčel pevninu hustými lijáky. V sobotu odpoledne bouře postupovala tempem pouhých čtyř kilometrů za hodinu, tedy pomalejší rychlostí, než jakou člověk dosahuje při chůzi.

Řeky v Severní a Jižní Karolíně na mnoha místech vystoupaly na rekordní úroveň a tisíce lidí dostaly příkaz k evakuaci. Existují obavy, že v příštích několika dnech by Severní Karolína mohla být svědkem nejhorších záplav ve své historii.

Příslušníci amerického námořnictva, pobřežní stráže i dobrovolníci za pomoci člunů, vrtulníků a nákladních aut v sobotu zachraňovali stovky lidí, kteří se včas neevakuovali a zůstali v důsledku povodní odříznuti od okolního světa.

V severokarolínském městě New Bern s 30 tisíci obyvateli se vylily z břehů dvě místní řeky a celé historické centrum města se ocitlo pod vodou. Ze zatopených oblastí bylo s pomocí člunů přepraveno přes 450 lidí. Další obyvatelé na záchranu ještě čekají v podkroví či na střechách domů.

Prezident Trump vyhlásil v osmi okresech Severní Karolíny stav přírodní katastrofy, což umožňuje uvolnění finančních prostředků z federálních fondů.

Na Twitteru Trump v sobotu večer vyjádřil soustrast rodinám a přátelům obětí. Bílý dům již dříve uvedl, že prezident by se mohl do postiženého regionu vydat příští týden.

Nejvíc mrtvých hlásí Severní Karolína. Jsou mezi nimi žena a její dítě, na jejichž dům ve městě Wilmington v Severní Karolíně spadl strom. Další obětí se stala žena v okrese Pender v Severní Karolíně, ke které kvůli stromům na silnici včas nedorazila záchranná služba. Muž v okrese Lenoir zase zemřel při zapojování generátoru. V témže okrese zahynul další muž, který vyšel ven zkontrolovat psy a smetla ho vichřice.

Ve vnitrozemském okrese Duplin přišli v důsledku záplav o život tři lidé. V okrese Cumberland zemřeli manželé při požáru domu, který podle úřadů zavinila bouře. První oběť ohlásila i Jižní Karolína, kde zahynula 61letá žena po nárazu do stromu, který spadl na silnici.

Oko bouře Florence nyní postupuje dál hlemýždím tempem směrem na západ přes Jižní Karolínu a je vzdáleno asi 100 kilometrů od metropole státu Columbie.

Video: Tajfun Mangkhut se přehnal přes Filipíny a míří do Hongkongu a Číny

Tajfun Mangkhut.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

Reklama

Doporučované