Hlavní obsah

Severní Korea znovu otestovala raketu, hrozbě sankcí navzdory

Severní Korea v neděli pokusně odpálila další raketu středního doletu.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Střela byla odpálena blízko Pukchangu severně od hlavního města KLDR Pchjongjangu a uletěla zhruba 500 kilometrů. Dopadla do moře východně od Korejského poloostrova.

Článek

„Naše armáda podrobně monitoruje Severní Koreu a setrvává v pohotovosti," říkají zástupci jihokorejské armády, kteří o raketové zkoušce informovali.

Bílý dům potvrdil, že střela měla kratší dolet než předchozí tři pokusy. Dopadla do Japonského moře. Mluvčí vlády v Tokiu Jošihide Suga uvedl, že nepoškodila žádné lodě nebo letadla.

Test proběhl i přesto, že Rada bezpečnosti OSN v úterý varovala Severní Koreu před zpřísněním sankcí v případě, že bude v raketových zkouškách pokračovat. Testy Pchjongjangu zakazují rezoluce Spojených národů.

KLDR ale zákaz ignoruje. Tvrdí, že jde o obranu země, na kterou má právo. Zároveň chce vyvinout střelu, která by mohla zasáhnout pevninu Spojených států.

Už jedenáct odpalů

Severní Korea od nástupu Donalda Trumpa na post prezidenta USA provedla již minimálně jedenáct raketových testů. Poslední zaznamená zkouška balistické střely, která byla zatím nejúspěšnější, se přitom odehrála před týdnem.

Okolní země jako Japonsko nebo Jižní Korea se testů obávají, představují prý vážnou hrozbu. Japonsko už proti poslední raketové zkoušce vyjádřilo ostrý protest.

Odpaly probíhají se zvýšenou intenzitou v době, kdy je situace mezi Severní Koreou a Spojenými státy vyostřená. USA jsou v nezbytném případě odhodlány ukončit jaderný a raketový program KLDR všemi prostředky, včetně těch vojenských.

Trump prohlásil, že by pro něj byla pocta sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Ten je ochoten se Spojenými státy jednat, pokud nastanou patřičné podmínky.

Reklama

Doporučované