Hlavní obsah

Severočeské muzeum v Liberci se po opravě otevře jen virtuálně

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Téměř po tříleté rekonstrukci se kvůli protikoronavirovým opatřením Severočeské muzeum v Liberci otevře 28. prosince jen virtuálně. Zájemci budou moci slavnostní otevření sledovat online na Facebooku a YouTube kanálu muzea.

Článek

Přímý přenos začne v pondělí 28. prosince od 17:00, komentovaná prohlídka zrekonstruovaných prostor muzea s jeho ředitelem Jiřím Křížkem o půl hodiny později. „Součástí dlouho očekávaného otevření bude také slavnostní odhalení soch lvů na vstupním schodišti, které jsou dílem známého českého umělce Jaroslava Róny,“ uvedla za muzeum Dana Filipová.

Muzeum je zavřené od ledna 2018 kvůli modernizaci vnitřních prostor i expozic za 143 milionů korun. V rozlehlé budově z konce 19. století jsou vyměněné podlahy, repasovaná okna a dveře, nové jsou rozvody elektřiny, klimatizace i zabezpečovací a požární systémy. V přízemí je recepce nově ve vestibulu a v prvním patře jsou jinak vytvořené expozice. Až na čtyři historické vitríny jsou v muzeu všechny nové.

Uvnitř budovy je nová přírodovědná expozice Doteky severu o krajině a přírodě Jizerských hor a Frýdlantska, nová galerie FOG zaměřená na uměleckou a historickou fotografii a expozice nazvaná Krása + Užitek, která by se měla zařadit mezi nejrozsáhlejší muzejní prezentace uměleckých řemesel v ČR. Hotová je i proměnná výstava Liberec kontra Reichenberg o vývoji zdejší architektury, výstava českého typografa a výtvarníka Rostislava Vaňka a stálá expozice Liberecké fragmenty.

Reklama

Doporučované