Hlavní obsah

Severokorejský jaderný arzenál může vyvolat globální katastrofu, tvrdí americký ministr obrany

Americký ministr obrany uvedl, že USA zatím nemají zájem válčit proti KLDR.

 

Reklama

Americký ministr obrany James Mattis obvinil KLDR z ohrožování bezpečnosti, uvedl ale, že válčit neplánuje. Napětí mezi USA a Severní Koreou je vysoké po nedávných severokorejských zbrojních testech a slovních přestřelkách mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem.

Článek

„Cílem USA není válčit proti Severní Koreji, ale přesvědčit jejího vůdce Kim Čong-una, aby se vzdal jaderného arzenálu.“ Řekl to americký ministr obrany James Mattis, který dnes zavítal do demilitarizovaného pásma mezi oběma korejskými státy. Obvinil ale také Severní Koreu, že navzdory názoru Rady bezpečnosti OSN pokračuje v provokacích a ohrožuje globální bezpečnost.

KLDR podle Mattise buduje jaderný arzenál, který může vyvolat katastrofu pro všechny.

„Jak řekl ministr zahraničí Tillerson, naším cílem není válka, ale zajištění toho, aby se Korejský poloostrov stal plně, ověřitelně a nezvratně oblastí bez jaderných zbraní,“ řekl Mattis.

Vyjádřil také solidaritu s Jižní Koreou, když řekl: „V době, kdy režim Kim Čong-una vyvolává ohrožení, stojíme po vašem boku i po boku korejského lidu.“ Mattise do demilitarizovaného pásma, které odděluje oba korejské státy, doprovodil jeho jihokorejský resortní kolega Song Jong-mu.

Severokorejský režim podle Mattise utlačuje a izoluje občany KLDR, upírá jim svobodu, prosperitu a lidskou důstojnost, protože přednost dává jadernému zbrojení.

Šéf CIA: Spojené státy může ohrozit letadlo unesené IS i stále dokonalejší jaderný arzenál KLDR

Mattis dnes přijel do Jižní Koreje, aby se tam setkal s představiteli její národní obrany a s americkými veliteli, kteří v oblasti působí.

Napětí mezi USA a KLDR vzrostlo po nedávných severokorejských zbrojních testech a slovních přestřelkách mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem.

Severní Korea dnes oznámila, že vrátí jihokorejský rybářský člun i jeho posádku zadrženou 21. října ve jejích vodách. Severokorejská agentura KCNA oznámila, že se Pchjongjang rozhodl loď vrátit, protože „celá posádka čestně přiznala, že vplula do cizích vod, omluvila se a požádala o shovívavost“. Loď bude vrácena na vojenské hranici mezi oběma korejskými státy, které jsou technicky stále ve válce, protože jejich konflikt z 50. let skončil příměřím, nikoli mírovou dohodou.

Reklama

Doporučované