Hlavní obsah

Nelze předstírat, že se nás to netýká. Kim Čong-un je neřízená střela, říká ministr Stropnický

Ministr obrany Stropnický k testu vodíkové bomby v KLDR.

 

Reklama

Podle Martina Stropnického není možné před problémem v KLDR zavírat oči. I to, co se odehrává na druhé straně planety, má dopad na Českou republiku, říká ministr obrany v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

„Chování severokorejského režimu je znepokojivé,” uvedl ministr obrany Martin Stropnický na prezentaci volební kampaně ANO v reakci na test vodíkové bomby v Severní Koreji. KLDR se podle něj vymyká jakékoli předvídatelnosti a jak Jižní Korea, tak i Japonsko a Spojené státy se mohou oprávněně cítit ohroženy.

Podle Stropnického bude reakce USA, potažmo amerického ministra obrany Jamese Mattise, uvážlivá. „Nemyslím si, že by reagoval nějak, aby to směřovalo k další eskalaci,” řekl ministr.

Podle Stropnického se svět globalizací zmenšuje, proto nelze předstírat, že se problémy odehrávající se na druhé straně Země netýkají České republiky. Bezprostřední nebezpečí podle něj ale nehrozí.

Vůdce KLDR Kim Čong-una Stropnický přirovnává k neřízené střele. „Situaci musíte co nejpečlivěji monitorovat a pořád si říkat, kde je bod nutnosti reakce. A neunáhlit se, ale ani to nezanedbat,” uvedl ministr obrany.

Reklama

Doporučované