Hlavní obsah

Sexuálním agresorem v 92 letech? Francouzský exprezident odmítá nařčení

Foto: Profimedia.cz

Bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing.

Reklama

Bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d’Estaing si nevzpomíná, že by sáhl na hýždě neměcké novinářce Ann-Kathrin Strackeové. Právě ta ho obvinila ze sexuálního obtěžování. Toho se měl Francouz dopustit v 92 letech.

Článek

Valéry Giscard d’Estaing je „velmi dotčený“ obviněním ze sexuální agrese, které proti němu vznesla německá novinářka. Francouzský exprezident si na něj nepamatuje, píše se v tiskovém prohlášení, jež za 94letého bývalého politika zveřejnil jeho advokát Jean-Marc Fedida. Jeho klient ho požádal, aby se proti „pomlouvačným útokům dotýkajícím se jeho cti“ bránil.

Bývalý šéf Elysejského paláce a dnes člen francouzské Ústavní rady čelí od pondělka vyšetřování pařížského soudu, který reagoval na žalobu podanou novinářkou německé veřejnoprávní stanice WDR Ann-Kathrin Strackeovou. Sedmatřicetiletá novinářka se na pařížský soud obrátila 10. března s tím, že jí Giscard d’Estaing sáhl na hýždě po rozhovoru, který s ním vedla před dvěma lety v jeho pařížské kanceláři.

Bylo to ponižující

„Rozhodla jsem se vypovědět svůj příběh, protože si myslím, že by lidé měli vědět, že bývalý francouzský prezident sexuálně obtěžoval novinářku,“ vysvětlila Strackeová. K jejímu rozhodnutí vše zveřejnit prý přispělo hnutí MeToo, které ženám umožnilo otevřeně mluvit o sexuálním obtěžování. Incident s bývalým prezidentem označila za „velmi ponižující“.

„Udělala jsem rozhovor, který proběhl dobře. Po něm jsem požádala o skupinový snímek s Valérym Giscardem d’Estaingem. Jeho zaměstnanec fotil a Giscard d’Estaing mi položil ruku na pas a poté na zadek. Během druhé fotografie udělal znovu to samé. Snažila jsem se jeho ruku odtlačit, ale nešlo to. Měla jsem pocit, že na tom trvá,“ vyprávěla Strackeová 13. května rádiu Europe 1.

Foto: Profimedia.cz

Německá novinářka Ann-Kathrin Strackeová.

To prý ale nebylo všechno: „Chtěl mi ukázat fotografie pověšené na zdi. Znovu mi položil ruku na pas a hýždě. Snažila jsem se odejít, ale nepodařilo se mi to,“ tvrdí novinářka, která signalizovala kolegům, že něco není v pořádku. Při odchodu ji ještě Giscard d’Estaing políbil na krk a německy zvolal: „Sladké sny!“ „Cítila jsem se velmi špatně, byla jsem ponížená,“ říká Strackeová.

Později se o incidentu zmínila vedení televize v Kolíně nad Rýnem. Vedení firmy poslalo kabinetu Giscarda d’Estainga dopis, v němž vyjádřilo pobouření nad sexuálními gesty bývalého prezidenta. Jeho kabinet prý ale jen potvrdil, že dopis dostal.

Obvinění je směšné a urážlivé

Na otázku, proč přišla s obviněním až 15 měsíců poté, co došlo k rozhovoru, Strackeová odvětila, že se radila s právníky. „Jsem si vědoma, že je Valéry Giscard d’Estaing bývalý prezident, který má stále vliv a moc. Je ale důležité mluvit o jeho chování,“ vysvětlila.

Exprezidentův advokát Jean-Marc Fedida se ale domnívá, že žaloba je „směšná, groteskní a urážlivá“.

„Není to ani znásilnění, ani sexuální obtěžování nebo agrese, právně to naprosto není zařaditelné. K této žalobě podle mě vůbec nemělo dojít,“ soudí právník.

Rodák z německého Koblence (v době francouzské okupace Porýní) Valéry Giscard d’Estaing má za sebou bohatou politickou kariéru. V roce 1956 byl poprvé zvolen do francouzského Národního shromáždění, prezidentské volby pak ovládl v roce 1974. Hlavou státu byl do roku 1981. Na přelomu 80. a 90. let byl poslancem Evropského parlamentu, na začátku tisíciletí pak vedl Konvent o budoucnosti Evropské unie.

Reklama

Doporučované