Hlavní obsah

Bazény už nefrčí. Šest výhod koupacího jezírka oproti klasickému bazénu

Foto: jezirkabanat.cz

Koupací jezírko je ideální pro všechny, kdo mají rádi přírodu a vodu bez chemie

Reklama

Češi patří už řadu let k rekordmanům v počtu bazénů na sto tisíc obyvatel, hned za Francií a Španělskem. Jsme sice národ bazénářů, ale v posledních letech už od koupání na zahradě chceme něco víc.

Článek

Rozhodujícím faktorem při výběru vodního prvku ke koupání se tak stává čistá přírodní voda bez chemie.

Na českou domácí koupací scénu přichází stále oblíbenější koupací jezírka. Z velké části za to může vzrůstající trend přirozeně vypadajících zahrad, kam by svým vzhledem klasický bazén nezapadal. Koupací jezírko předčí bazény hned ve dvou směrech: Čistota vody se udržuje bez pomoci chemie, a co je neoddiskutovatelné, jezírka jsou z hlediska estetiky daleko působivější než strohý bazén.

Co je koupací jezírko?

Koupací jezírko můžete chápat jako člověkem vybudovaný ekosystém na přírodní bázi. Na první pohled jej od běžného zahradního jezírka nerozeznáte, koupací zahradní jezírka však mají zabudovanou hlubší zónu určenou ke koupání.

  • Koupací jezírko slouží nejen jako přírodní bazén, ale také jako okrasný biotop plný krásných rostlin.
  • K čištění vody se nepoužívá chlor ani jiná chemie.
  • Voda se čistí mechanicky a s pomocí vhodných druhů přátelských bakterií.

Správné fungování těchto dvou způsobů čištění zajišťuje čerpadlo umístěné mimo jezírko, které cirkuluje vodu přes UV lampu a filtr.

TIP: Nelámejte si hlavu s výběrem správného jezírka. Svěřte se do rukou specialistů z firmy Jezírka Banat.

Foto: jezirkabanat.cz

U koupacího jezírka je důležité vybrat vhodný vstup do vody

Výhody a nevýhody koupacího jezírka ve srovnání s bazénem

Ti, kdo se rozhodnou pořídit si koupací jezírko, moc dobře vědí proč. Nechtějí bazén, protože jim vadí chlor, nepřirozená barva vody nebo se jim svým celkovým vzhledem nehodí k domu či stylu zahrady. Také přibývá rodin, které chtějí žít více v souladu s přírodou. Co vám koupací jezírko přinese?

Výhody ve srovnání s bazénemNevýhody ve srovnání s bazénem
Vodní plocha vypadá v zahradě po celý rok přirozeně a doplňuje ji i esteticky.Vybudování jezírka je pracné a vyžaduje pravidelnou údržbu.
Ve správně realizovaném jezírku je voda čistá, biologicky živá, bez jakýchkoliv chemických přípravků.Filtrace a jezírková technika zabere více místa.
Voda nevadí alergikům a lidem trpícím onemocněním kůže.Vysávání a nutné čištění filtru zvyšuje spotřebu vody.
Jezírkem lze lépe realizovat si své sny a představy.Všechny povrchy pod vodní hladinou jsou kluzké kvůli tenkému biofilmu, který je pokrývá.
Oživí zahradu a obohatí ji o vodní prvek, což platí i pro nekoupací jezírka.
Začlenění jezírka do zahrady přináší spoustu možností pro trávení volného času v jeho okolí.

Koupací jezírko – jaké vybrat a na co myslet při realizaci?

Pokud se rozhodnete pro vybudování jezírka, určitě se do toho nepouštějte metodou pokusu a omylu. Rozhodnout se pro jezírko je na vás, samotnou realizaci ale svěřte odborné firmě. Zatímco nafukovací bazény stačí koupit a postavit někde na zahradě, koupací jezírko už vyžaduje odbornou přípravu, která se ale majitelům mnohonásobně každý rok vrátí. Dobré rady v tomto směru poskytuje firma Jezírka Banat z Hněvotína u Olomouce, která má mnohaletou praxi v oboru.

Jaký je rozdíl mezi koupacím jezírkem a jezírkem pro ryby?

Zásadní rozdíl není žádný, v koupacím jezírku je ale z bezpečnostních důvodů nutné mít čerpadlo namontováno na suchu tj. buď v šachtě nebo tak, aby neleželo ve vodě. To, jestli jsou v jezírku ryby nebo ne, záleží jen na majiteli, avšak větší počet ryb více zatěžuje filtrační systém a je nutné zvolit výkonnější filtraci.

Foto: jezirkabanat.cz

V koupacím jezírku můžete chovat i ryby. Jediným rozdílem je umístění čerpadla

Před počátkem realizace je především dobré ujasnit si, proč jezírko chceme. Budeme se v něm jen ochlazovat v parných dnech, nebo si budeme chtít i pořádně zaplavat? Chceme v něm mít vodní rostliny či ryby?

Velikost, tvar a umístění koupacího jezírka

Velikost je do značné míry dána pozemkem a uspořádáním domu i zahrady, ale ani na rozlehlém vlastním pozemku bychom neměli být v tomto ohledu megalomany. Když porovnáme pořizovací cenu s provozními náklady, časem na nutnou údržbu, velikostí filtrace a obdobím, ve kterém je možné se v Česku koupat, pak nám jako nejvhodnější vyjde jezírko s objemem okolo padesáti kubíků vody. V jezírkách, která jsou menší než dvacet kubíků, si moc nezaplaveme, ale v parných dnech ke zchlazení jistě dobře poslouží.

Tvar se do určité míry odvíjí od techniky čištění vody. Filtrace totiž funguje tak, že v nejhlubším místě vodu nasává a na protilehlém konci ji vrací vyčištěnou zpět. Ideální je tomu tvar jezírka přizpůsobit. Oblíbený je tvar kapky, oválu, elipsy, ale i rohlíku, hrušky nebo klasického obdélníku. Pro pohodlné plavání by mělo být jezírko dlouhé alespoň deset metrů a s největší hloubkou kolem dvou metrů.

Umístění jezírka je ideální poblíž domu. Mít ho totiž stále na očích přináší samé bonusy. Pohledem na vodu v zahradě se můžete kochat po celý rok a sledovat tak proměny jezírka a jeho okolí v různých ročních obdobích, včetně doby, kdy na zahradu vůbec nechodíte.

Podívejte se, jak staví jezírko odborníci z firmy Jezírka Banat

Jak se staví jezírkoVideo: jezirkabanat.cz

Filtrace pro koupací jezírka

Pro koupací jezírko se tedy volí stejné komorové filtry jako pro jezírka s větším počtem ryb, a to i kdyby v něm žádné nebyly. Jednoznačně nejlevnější a nejlépe fungující je čerpadlové umístění filtrace, což znamená, že je postavena nad úrovní vody, v terénu.

Proudění a průtok vody v koupacím jezírku

Často podceňované a přitom zásadní. Nejen u koupacích jezírek se často nedodržuje patřičně silné proudění vody a její výměna přes filtr. Slabé proudění může způsobovat zanášení jezírka, neodsávání nečistot ode dna, tvorbu povlaků, řas a nánosů a špatnou činnost čisticích bakterií.

Výběr kvalitní firmy je vždy na prvním místě

Rozhodnete-li se svěřit do rukou odborné firmy, měli by být schopni zodpovědět vám každou vaši otázku, vysvětlit vám jak technologii stavby, tak i proces čištění vody včetně délky doby jeho provozování.

+3

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované