Hlavní obsah

Budou vaše letošní Vánoce vonět po čokoládě?

Foto: Shutterstock.com

Čokoláda je superpotravina, která může vyvolávat i pocity štěstí a zamilovanosti

Reklama

Čokoláda. Pokrm aztéckých bohů, který zkrátka milujeme. Jak poznáte opravdu kvalitní čokoládu, co o ní možná nevíte a proč Vánoce bez čokolády nejsou těmi opravdovými Vánocemi?

Článek

Čokoláda nesmí chybět pod žádným vánočním stromečkem. S kouskem kvalitní čokolády darujete také kus zdraví. Hořká čokoláda působí blahodárně na lidský organismus a dlouhověkost, látky v ní obsažené vyvolávají pocit štěstí a zamilovanosti.

Miluji tě jako sakurové mandle v mléčné čokoládě s třešňovým aroma

Vaši blízcí si zaslouží jenom to nejkvalitnější čokoládové potěšení. Překvapte je některou z lákavých kombinací čokoládových dražé, tabulkami lahodné čokolády s kokosovým mlékem nebo královským nugátem.

Foto: prazskacokolada.cz

Vyhlášené dražé je ručně obalované ovoce či ořechy v kvalitní čokoládě bez palmového oleje a nezdravých přísad

TIP: Čokoládová dražé Steiner & Kovarik se budou skvěle vyjímat na vánočním stole vedle vašeho cukroví. Navíc se jedná o odlehčenou a pro zdraví přínosnější variantu mlsání.

Hřešit se má hlavně o Vánocích. A k těm čokoláda neodmyslitelně patří

To, že je čokoláda oblíbená napříč generacemi, ví také Silvie Steiner a Petr Kovařík, kteří stojí za českou prémiovou značkou Pražská čokoláda Steiner & Kovarik. Jejich čokoláda vyrobená tradiční metodou bean-to-bar sbírá ocenění na světových soutěžích. Inspiraci pro výrobu svých čokoládových produktů hledají po celém světě a jejich čokoláda má také celosvětový úspěch. Darujte svým blízkým pod stromeček tuto luxusní a poctivou čokoládu z vánoční edice čokolád Steiner & Kovarik.

Foto: prazskacokolada.cz

V čokoládě Alluna z čokoládovny Steiner & Kovarik ucítíte vanilku, muškátový oříšek, kokos, tropické ovoce, med, třtinový cukr a citrusy

Čokoláda Steiner & Kovarik sbírá mezinárodní prestižní ocenění

Mléčná čokoláda Aluna vyrobená metodou bean-to-bar získala v celosvětovém finále prestižní International Chocolate Awards 2019 stříbrnou medaili a speciální cenu za použití kokosového cukru . Tato výjimečná čokoláda získala také hvězdu na světové akreditaci potravin, ocenění Great Taste, a je tak jedním z mnoha takto oceněných produktů čokoládovny Steiner & Kovarik.

Karlovy koule, konopí, hlíva ústřičná. Vyberou si všichni fajnšmekři

Je vaše tělo jako chrám, o který pečujete s láskou a rádi jej hýčkáte? Speciální funčkní čokolády jsou složené pro podporu zdraví a dlouhověkosti. Najdete v nich antioxidanty, minerály, kolagen, hlívu ústřičnou nebo léčivé konopí. To vše přispívá k dlouhému, spokojenému a zdravému životu.

Směs bílé a hořké čokolády a tradičních českých ingrediencí jako je Tuzemák, švestky a mák tvoří podstatu luxusní cukrovinky zvané Karlovy koule. Je připravena dle originálního receptu, který vznikl na počest Karla IV.

Foto: prazskacokolada.cz

Karlovy koule na počest Karla IV. z čokoládovny Steiner & Kovarik

Chtěli jsme čokoládu zpracovávat od základu metodou bean-to-bar. Kvůli kvalitním bobům pro výrobu kakaa jsme nejprve procestovali několik zemí Jižní a Střední Ameriky, abychom objevili ty nejlepší čokoládové boby v Kolumbii, na rodinné farmě Juana Gonzálese, kde funguje ekologické pěstování bobů bez jakékoli chemie.
Petr Kovařík, spolumajitel Pražské čokolády Steiner & Kovarik
Foto: prazskacokolada.cz

Vizí majitelů čokoládovny je obnova jména Česka ve světě čokolády s odkazem na 1. republiku, kdy bylo Česko třetím největším zpracovatelem kakaové hmoty

Co je metoda bean-to-bar?

Bean-to-bar znamená v překladu „od bobu po tabulku“ a jde o nejoriginálnější postup výroby špičkové čokolády, kdy se rozemelou celé kakaové boby a neodděluje se kakaové máslo. Přidá se pouze cukr, případně mléko, a nejkvalitnější čokoláda je na světě!

Oproti tomu průmyslová čokoláda se vyrábí z předem připravené tzv. čokoládové masy, která je vyráběna v obrovském množství ze surovin pochybné kvality a s malým obsahem kakaového másla.

Foto: prazskacokolada.cz

Od bobu k tabulce čokolády

Jaké jsou nejčastější čokoládové mýty?

Čokoládovna Steiner & Kovarik boří mýty, které se s oblíbenou pochutinou spojují.

  • Mýtus č. 1: Bílá čokoláda není čokoláda. Pokud bílá čokoláda obsahuje vysoký podíl kakaového másla, v mnoha případech může být kvalitnější nežli čokoláda mléčná.
  • Mýtus č. 2: Čím tmavší čokoláda, tím kvalitnější. Není tomu tak. Z kakaových bobů se po zpracování získává kakaové máslo a kakaový prášek. Kakaový prášek je béžový, proto ho výrobci upravují chemickým procesem alkalizace do tmavé barvy. Tím však prášek ztrácí svoje prospěšné látky. Pražská čokoláda je vyráběna pomalým procesem v melanžéru, kde dojde k přirozenému odhořčení a odkyselení.
  • Mýtus č. 3: Čím víc procent, tím kvalitnější čokoláda. Tento mýtus nepřímo souvisí s tím přechozím. O kvalitě čokolády rozhodují zejména použité suroviny, kvalita kakaových bobů a v neposlední řadě také pražení a způsob zpracování. Největší nešvar je totiž pražení za příliš vysokých teplot, následné oddělování kakaového másla a samozřejmě alkalizace. To, že si v supermarketu můžete koupit i vysokoprocentní hořkou čokoládu za 30 Kč, je bohužel zásluhou toho, že je jednak vyrobena z nekvalitních kakaových bobů, a jednak vám ji dotují i obyvatelé afrických zemí, ze kterých boby pochází.
  • Mýtus č. 4: Po čokoládě se tloustne. Skutečná čokoláda obsahuje minimální množství sacharózy. Tomu, kdo konzumuje vysoceprocentní čokoládu, navíc doslazovanou panelou, ne cukrem, přibrání nehrozí. Kakao naopak dokonce pomáhá při hubnutí.

Anketa

Co podle vás při výběru kvalitní čokolády hraje roli?
Počet procent obsahu kakaa
59,2 %
Metoda výroby čokolády
20,9 %
Vůně a chuť
15,6 %
Cena
4,3 %
Celkem hlasovalo 846 čtenářů.
Foto: prazskacokolada.cz

Steiner & Kovarik je čokoláda, která k Vánocům prostě patří

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované