Hlavní obsah

Firemní dluhopisy přinášejí široké veřejnosti nové příležitosti

Foto: shutterstock.com

Čekáte pořád na tu správnou příležitost? Firemní dluhopisy nabízejí řešení

Reklama

Ekonomická krize, inflace či zdražování potravin nás naučilo zbystřit smysly a nacházet nové příležitosti. Takové, které poskytnou dostatečný finanční polštář a naučí nás s penězi zacházet jinak a do jisté míry i lépe než doposud.

Článek

Chcete-li něco budovat, rozvíjet a rozmnožovat peníze, musíte mít stabilní základy. Stejně jako při stavbě nového domu. Finanční gramotnost velí, že pokud chcete zhodnocovat peníze, musíte již nějaké peníze mít našetřené a vědět, že úspory schované v teplých péřových polštářích po babičce nejsou ideální volbou. Máte-li tak říkajíc za ušima, pak správně tušíte, že zhodnocování úspor bez investování nepůjde.

Anketa

Máte v plánu v roce 2023 investovat?
ANO, vidím v tom jedinou možnost, jak si zajistit lepší budoucnost a ochránit své úspory před vysokou inflací
64,5 %
Ještě nejsem rozhodnutý/á
12,8 %
NE, spoléhám se na pomoc, jako jsou například státní příspěvky, a doufám, že mi stát vždycky pomůže
22,7 %
Celkem hlasovalo 468 čtenářů.

Firemní dluhopisy jako perspektivní nabídka v nejisté době

V této nejisté době přinášejí stabilní, výnosovou a perspektivní nabídku například firemní dluhopisy, za kterými však musí stát ověřené firmy a obory, ideálně pak ty s tuzemskými kořeny i zázemím. Při výběru investice je klíčovým faktorem opatrnost, se kterou jde ruku v ruce výběr společnosti. Jak ale vybrat tu správnou? To je odpověď za zlatého bludišťáka.

Pokud se rozhodnete investovat třeba do oblíbených a vyhledávaných firemních dluhopisů, je dobré si dobře zjistit, o jakou společnost se jedná. Ideální investici představují takové společnosti, které mají nějakou přidanou hodnotu oproti běžné konkurenci na trhu, pohybují se v oblasti inovací a soustředí se na technický pokrok, který například umožňuje posouvat různá průmyslová odvětví.

V současné době najít výhledově prosperující a stabilní odvětví je jako hledat jehlu v kupce sena. Rok 2023 však naznačuje obrat na trhu a nastupující technologickou revoluci. Typicky lze tento trend sledovat v souvislosti s rozvojem elektromobility v automobilovém průmyslu, který pro Česko představuje jeden z klíčových ekonomických i průmyslových odvětví.

Foto: shutterstock.com

V této nejisté době přinášejí stabilní, výnosovou a perspektivní nabídku firemní dluhopisy, za kterými však musí stát ověřené firmy a obory, ideálně pak ty s tuzemskými kořeny i zázemím

Co to znamená v praxi?

Nutnost řešení klíčových klimatických otázek a další společensko-politický diskurz nastartoval v automobilovém průmyslu proces nahrazování doposud používaných dílů lehčími materiály. Tyto speciálně vyvinuté plastové alternativy jsou pro budoucnost elektromobility skutečně klíčové. V první řadě nové materiály slibují delší výdrž baterie, rychlejší akceleraci, ale také celkové snížení hmotnosti elektromobilu. Tyto tendenční změny můžeme sledovat i v obranném průmyslu. Tento sektor tak především reaguje na neuvěřitelný nárůst nedostatku některých důležitých materiálů a surovin.

Tuto skutečnost nám potvrzuje i společnost Polymer Nano Centrum, která se už více než sedm let primárně zabývá vývojem a výrobou nanostrukturovaných polymerů. Vyvinutá technologie je univerzální a aplikovatelná na různé polymery pro široké spektrum průmyslových odvětví (zbrojní, automobilový, stavební průmysl aj.). Jak nám potvrdil Pavel Kuchálik, generální ředitel Polymer Nano Centra: „Výroba plastů není tak moc nákladová. Klíčovou roli hraje tlak na výrobce plastů, jejichž cílem je produkovat stále vyspělejší a kvalitnější materiály, které by byly schopny plnohodnotně a efektivněji nahradit těžké a energeticky náročné materiály, jako je železo či ocel. A právě zde přicházejí na scénu nanotechnologie.“

Mít potenciál je cesta k úspěchu

V nově vybudované rakovnické laboratoři se aktuálně společnost Polymer Nano Centrum soustředí na inovaci nanostrukturalizovaných plastů, které jsou určeny na výrobu materiálů s balistickými a mechanickými vlastnostmi, které najdou uplatnění například v již zmiňovaném obranném průmyslu. Jako lídr na trhu se snaží společnost Polymer Nano Centrum, za jehož úspěchem stojí vlastní špičkový tým vědců, uspokojit všechny poptávky a nové zakázky, ale i jejich výrobní kapacity jsou omezené. V současné době jim výrobní kapacity nedovolují přijímat nové projekty a dle informací vedení společnosti mají zakázky již nyní pokryté na dva roky dopředu. Aby bylo možné rozvíjet nové projekty a uspokojit neustále se zvyšující poptávku, rozhodla se společnost Polymer Nano Centrum rozšířit výrobu v Rakovníku.

Vytvořená nová generace nanostrukturovaných polymerů a konečných produktů dosáhla dříve nepředstavitelných vlastností a předčila tak očekávaný standard pro spotřebitele
Pavel Kuchálik, generální ředitel Polymer Nano Centrum

Vzniklou situaci se ve společnosti Polymer Nano Centrum rozhodli řešit mimo jiné i nabídkou stabilní a bezpečné formy investice, která je určena široké veřejnosti, to jest populárními a ověřenými dluhopisy, se kterými mají dobré zkušenosti z jiných svých projektů. Jejich atraktivnost zvyšuje i úrok ve výši 9,8 procenta ročně se splatností tři roky. Aktuálně, kdy je úročení na běžných účtech u bank sotva viditelné a úroky na termínovaných vkladech či stavebních spořeních už také nejsou to, co bývaly, firemní dluhopisy přinášejí lukrativní možnost, jak se svými penězi naložit efektivně.

Výtěžek z emise dluhopisů pomůže financovat rozvoj vývojového centra a výstavbu výrobní linky nanostrukturovaných polymerů pro vojenský průmysl. Poslouží také k rozšíření portfolia o pokročilé polymery k výrobě obranných materiálů – především ultravysokomolekulární polyethylen, PPSU (polyfenylsulfon) nebo polyamid 66.

Co jsou firemní dluhopisy?

Firemní či korporátní dluhopisy jsou dluhové nástroje v podobě cenných papírů, které daná společnost vydává jako efektivní prostředek k získání potřebných financí, například pro realizaci lukrativních projektů či expanzi.

Koupě takového firemního dluhopisu není vlastně nic jiného než půjčka mezi investorem a emitentem (danou firmou). Emitent se zavazuje, že po dobu splatnosti dluhopisu bude investorovi vyplácet výnosy a po splatnosti bude investorovi vrácena i jistina. Investor získá své peníze zhodnocené o výhodný výnos a emitent získá výkonnější firmu. Aby tento vztah takto fungoval, je nezbytné vybrat si stabilního a silného hráče na trhu s dobrými vyhlídkami do budoucna.

Foto: shutterstock.com

O své peníze se musíte umět dobře starat. Zhodnocování úspor bez investování nepůjde

Dluhopisy patří mezi konzervativní investiční nástroje a představují tak nízkou míru rizika. Přesto by se měl každý investor důkladně seznámit se zárukami, které společnost poskytuje. Firma Polymer Nano Centrum vlastní veškeré know-how, patentytechnologie, které k výrobě nanostrukturovaných plastů používá. Do majetku společnosti také spadá:

  • Pozemek areálu v Rakovníku o rozloze 2 923 m2 v aktuální hodnotě 50 milionů korun
  • Budova nanotechnologického centra v aktuální hodnotě 42 milionů korun
  • Technologické vybavení výrobní linky v aktuální hodnotě 32 milionů korun
  • Pojištěné pohledávky od zákazníků za zpracované objednávky v aktuální hodnotě 20 milionů korun
  • Vlastní kapitál

Nákup firemních dluhopisů společnosti Polymer Nano Centrum je jednoduchý a dá se rychle vyřešit online prostřednictvím webových stránek.*

+2

* Nejedná se o veřejnou nabídku cenných papírů, ale o PROPAGAČNÍ SDĚLENÍ společnosti POLYMER NANO CENTRUM s.r.o. a nabídku jejích korporátních dluhopisů s prospektem schváleným ČNB (včetně případných dodatků prospektu; to vše dostupné pod výše uvedeným hypertextovým odkazem). Rozhodnutím o schválení prospektu cenného papíru (dluhopisu) ČNB pouze osvědčuje, že schválený prospekt splňuje normy týkající se úplnosti, srozumitelnosti a soudržnosti požadované nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1129. Schválení předmětného prospektu ze strany ČNB nemá být chápáno jako potvrzení emitenta nebo kvality dluhopisů, které jsou jako cenné papíry nabízeny nebo přijaty k obchodování na regulovaném trhu. Potenciální investor by měl předmětný prospekt přečíst a prostudovat, než učiní investiční rozhodnutí, aby tak plně pochopil potenciální rizika a výnosy spojené s rozhodnutím investovat do těchto korporátních dluhopisů.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované